Negyedik alkalommal rendezik meg az Újszövetség Maratont Székesfehérváron

Hazai – 2015. november 25., szerda | 13:38

Advent első hétvégéjén, november 28-án 23 órakor kezdődik, és mintegy 20 órán keresztül tart majd a IV. Újszövetség Maraton, melynek keretében ismét önkéntes jelentkezők olvassák fel a szentírási szövegeket a székesfehérvári Vörösmarty Színház nagyszínpadán.

A különleges lelkieseményt 2012-ben rendezte meg először a Vörösmarty Színház. Az első Újszövetség Maratonon száznegyvenen, a másodikon és harmadikon már egyaránt kétszáznegyvenen olvasták a Bibliát. A nagy érdeklődés és az esemény meghittsége arra ösztönözte a szervezőket, hogy ismét megszervezzék a felolvasást.

Idén is két Szentírásból, a katolikusból és a protestánsból olvasnak fel, könyvenként váltakozva. A közreműködők a színház előcsarnokában regisztrálhatnak, kizárólag személyesen, kiválasztva a felolvasás időpontját és a tízperces részletet.

A regisztráció 2015. november 10-én, kedden 10 órakor indult, és minden hétköznap 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket. A színház honlapján bárki tájékozódhat, hogy mely időpontok szabadok még, illetve mely időpontokban kik a felolvasók.

* * *

Kovács Emőkét, a székesfehérvári Vörösmarty Színház marketingmenedzserét az Evangélikus.hu szerkesztősége kérdezte a kezdeményezésről.

– Honnan ered az Újszövetség Maraton alapötlete? Ki volt a kezdeményező?

– Szikora János igazgatónak volt az ötlete, célként tűzte ki igazgatói mandátuma legelején, kezdeményezését a székesfehérvári egyházi személyiségek és a helyi lakosok is örömmel üdvözölték.

– Milyen indíttatás vezérli a színházat, hogy helyt adnak a rendezvénynek?

– A Vörösmarty Színház a „közösség színháza” mottóval fémjelzi tevékenységét, így minél intenzívebben részt kíván venni a város életében mint kulturális intézmény. Azért indította útjára az Újszövetség Maratont, hogy advent első hétvégéjén a várakozás meghittsége és a karácsony csodája felé fordítsa figyelmünket.

– Mely egyházi személyek vállalták eddig a felolvasást?

– Spányi Antal püspök, Berze János református lelkész, Somogyi László református lelkész és Bencze András evangélikus lelkész.

– Ki lesz az első és az utolsó a tervek szerint?

– Spányi Antal püspök indítja az olvasást, és Szikora János, színházunk igazgatója zárja.

– Hol lehet jelentkezni a felolvasásra?

– A Vörösmarty Színház előcsarnokában felállított pultnál lehet regisztrálni, kizárólag személyesen.

– Milyen fordítású bibliából olvasnak fel a rendezvényen?

– Kétféléből. A katolikus biblia a Nagy képes Biblia (Pantheon Kiadó, 1993), amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Kar megbízásából a Szent István Társulat bizottságának professzorai fordítottak. A kötet az 1972-ben készült, a püspöki kar által jóváhagyott fordítással azonos. A protestáns Képes Biblia a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Újszövetségi Bibliafordító Szakbizottságának fordítása.

– Mennyi ideig tart majd a felolvasás?

– November 28-án este 11 órakor kezdünk, és a tervek szerint 29-én 19 órakor végzünk, tehát megközelítőleg húsz órán át tart majd a felolvasás.


Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye sajtószolgálata; Evangélikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria