Negyedik alkalommal rendezték meg a görögkatolikus ifjúsági fesztivált Tiszacsomán – KÉPRIPORT

Külhoni – 2017. augusztus 24., csütörtök | 12:36

A kárpátaljai Görökatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) augusztus 19-én rendezte meg a hagyományőrző Szent István-napi IV. Görögkatolikus Ifjúsági Fesztivált Tiszacsomán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A fesztiválra a görögkatolikus papok és fiatalok mellett a környékbeli településekről is érkeztek érdeklődők. Az eseményen részt vett Erdei Péter, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja. Az egész napos program a hagyományoknak megfelelően a helyi görögkatolikus teplomban Szent Liturgiával kezdődött, melynek végén megszentelték, majd szétosztották az idei búzából készített első kenyereket.

Ezt követően a jelenlévők átvonultak a közeli Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkba, ahol megkoszorúzták Szent István szobrát. Ünnepi beszédet mondott Kosztyú Csilla jegyző, Erdei Péter konzul, valamint Lődár Jenő, a GISZ elnöke.

Ezután igazi fesztiváli hangulatban folytatódott a program a helyben készített bográcsosnak és vattacukornak, a zenének, a táncnak, valamint a játékoknak és a kézműves foglalkozások sorának köszönhetően. A templomudvaron felállított sátrakban a fiatalok kipróbálhatták többek között a jelvénykészítést, a gyöngyfűzést, a bőrözést, az ékszerkészítést és a fazekasságot.

Emellett számos szervezet is bemutatkozott: a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a Kezünkben a Jövő Alapítvány, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum és a GISZ is képviselte magát a rendezvényen.

A jelen lévő mintegy 350 fiatal számára Nagy Tamás sárospataki görögkatolikus segédlelkész tartott előadást Műanyag világ, digitális drogok címmel. A fesztivál utolsó programjaként a fiatalok a Kokas Banda táncházán vehettek részt.

Forrás: Kárpátalja.ma; Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria