Nem akármilyen tortán fújta el a születésnapi gyertyát Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2017. december 17., vasárnap | 21:41

Egy extrahosszú pizzán fújta el születésnapi gyertyáját a Szentatya december 17-én, vasárnap. A News.va által közreadott képen Ferenc pápa éppen elfújja a gyertyát a Vatikán VI. Pál termében, ahol gyerekeket fogadott audiencián 81. születésnapján.

Olaszországban gyakran készítenek ünnepségekre kerek helyett hosszúkás pizzát. A pápa születésnapi tortát helyettesítő négyméteres pizzáját egy hosszú asztalon állították össze téglalap alakúra sütött és egymáshoz illesztett darabokból. Az asztal közepén egy szál fehér gyertya állt.

A születésnapját ünneplő pápát a Vatikán által támogatott rászoruló gyerekek vették körül az ünnepségen. „Ha mind a négyméternyi pizzát megeszitek, akkor nagyra fogtok nőni” – mondta nekik Ferenc pápa, aki azonban nemcsak pizzaevésre buzdította köszöntőit.

Rögtönzött beszédében azt kérte az gyerekek szüleitől, hogy soha ne szomorítsák meg őket a veszekedéssel, mert ettől sokat szenvednek: a gyermekeknek inkább az örömben kell növekedniük. A gyerekeket pedig arra kérte Ferenc pápa, hogy beszélgessenek sokat nagyszüleikkel, mert ők emlékeznek a régi dolgokra és át tudják adni tapasztalataikat a fiatalabbaknak.

Mi nem vagyunk gyökér nélküli gyerekek!” – szólt a nevükben is a Szentatya. – Nem vagyunk emlékezet nélküli nép, a hit emlékezete, a sok szép emlék, amelyeket őrzünk, alakítják a történelmet. És hogy kik is segítenek ebben a gyerekeknek? A nagyszülők! Ők nem arra valók, hogy édességet osztogassanak, hanem hogy meséljenek nektek. Ugye, nem unalmasok ők? Ajándékot is adnak nektek és szeretnek benneteket!

A pápa harmadik szempontként arra emlékezette a gyerekeket, hogy tanuljanak hitet nagyszüleiktől, mert ők tudnak mesélni Istenről, tudnak imádkozni, amit a szívükben éreznek meg.

Később, a vasárnap déli Angelus alkalmával a Szent Péter térről több ezer gyermek köszöntötte jókívánságokat kiáltva a Szentatyát. A Mária-imádságot követően a pápa megköszönte a jókívánságokat, és mindenkinek szép vasárnapot kívánt. Majd hozzátette: „Kérlek titeket, ne feledkezzetek el imádkozni értem!”

A pápa hagyományos születésnapi tortáját idén is a Vatikánváros közelében lévő római cukrászda készítette el. A cukrászati remekművet a Maupal nevű utcaművész díszítette, aki Róma utcáin már több falrajzot alkotott, egyebek között Supermanként ábrázolva Ferenc pápát. A tortán a Szentatya megszokott fekete aktatáskájával a kezében látható. A táskán az Értékek felirat olvasható, és egy sál lóg ki belőle, melyet a pápa kedvenc focicsapatának színei díszítenek. Ferenc pápa a kettészakított és összefércelt világot cipeli vállain.

A nap további részét vatikáni lakhelyén, a Szent Márta-házban töltötte a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió; Famiglia Cristiana, MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria