Nem csak az elmélet, az imádság embere is volt – Hódmezővásárhelyen is bemutatták Fila Béla könyvét

Kultúra – 2019. december 16., hétfő | 17:00

Fila Béla dogmatikaprofesszor sok éven át szolgált Hódmezővásárhelyen. Az itt élőkben mély nyomokat hagytak a nagy tudású lelkipásztor szentbeszédei. Az Új Ember kiadványok sorozatban megjelent A hetedik szoba küszöbén című könyvben e prédikációkból olvasható válogatás. A kötetet december 14-én Hódmezővásárhelyen is bemutatták.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, Fila Bélát személyesen is ismerte, meleg szívvel emlékszik azokra a szentmisékre, melyeket Béla atya tartott. Fila Béla a hatvanas években már szolgált Hódmezővásárhelyen, ahova 2000-ben tért vissza. 2012-ben a város díszpolgára lett.

„Mindannyian emlékszünk arra, hogy Béla atya rossz egészségi állapota miatt ülve prédikált. Ez a törékeny és elesett ember sokszor csak nehezen botorkált el a kis székéhez, ám amikor elkezdett beszélni, mindenki érezte szellemének az erejét” – mondta Görföl Tibor, a kötet teológiai lektora, aki a dogmatikaprofesszor gondolkodásáról és lelkipásztori stílusáról beszélt.

Fila Béla pezsgő szellemi életet élt. Mindenkinek vannak kérdései, ám neki nagyon sok kérdése volt, ez pedig elevenen tartotta a gondolkodását. Minden alkalommal célzottan egyvalakihez beszélt. Ezért is lehettek hatásosak a prédikációi, hiszen sokan érezhették úgy, hogy most éppen hozzájuk szól. Béla atya nemcsak ismerte az életet, az emberek problémáit, de meg is értette őket. Mindenkit komolyan vett, nem egyszerűsítette le a gondokat, nem mondta senkinek, hogy bírjátok ki, úgyis elmúlik… A kudarcokról személyes tapasztalatai voltak, őt is sokszor érte megaláztatás, többször is el kellett hagynia azt a közeget, ahol szívesen volt.

Fila Béla beszédeit áthatotta a hála. Hallgatóit is arról szerette volna meggyőzni, hogy minden nehézség ellenére hálát kell adniuk mindazért, amit kaptak. Életének középpontjában Jézus Krisztus alakja állt, és másokat is arra szeretett volna rávenni, hogy ez a hála a Jézus iránti szeretetből forrásozzon.

„Béla atya nagyon sokat készült a beszédeire” – emelte ki Görföl Tibor. – Ha valaki megkérdezte tőle, hogy mennyi időt fordít a felkészülésre, azt mondta, hogy amint befejezte a prédikációt, már a következőn gondolkodik. Egész héten azon járt az esze, hogy mit fog mondani a következő vasárnap.

Rendkívül művelt ember volt. De nemcsak az elmélet állt közel hozzá, ő az imádság embere is volt. Úgy gondolta, hogy az imának és az életnek összhangban kell lennie egymással.

Erős kritikai érzéke volt, nem vett készpénznek semmit abból, amit mondtak neki. Mindenről és mindenkiről megvolt a maga véleménye. Ugyanakkor ez a kritika soha sem vált cinizmussá, nem vált tőle megcsömörlött emberré. Ezt a kritikai érzékét is a szentség dimenziójába tudta emelni.

Az est végén a jelenlévők elmesélték Fila Bélával kapcsolatos személyes emlékeiket, így is kifejezve tiszteletüket és szeretetüket az öt évvel ezelőtt elhunyt tudós lelkipásztor iránt.

Fila Béla A hetedik szoba küszöbén című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9-től 17 óráig; szerdán 10-től 18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria