Nem érhette meg a pápai látogatást az Ifjúsági Világtalálkozó rákos tervezőgrafikusa

Kitekintő – 2016. augusztus 1., hétfő | 19:15

Nem sokan ismerik Maciek Szymon Ciesla fiatal lengyel tervezőgrafikus nevét, de sokan láthatták munkáját, ha követték az Ifjúsági Világtalálkozó híreit. Ő tervezte ugyanis a kék, piros, sárga színekben pompázó grafikai terveket, így például II. János Pál és Szent Faustina krakkói plakátjait.

Maciek Szymon Ciesla a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó számos grafikájának tervezője, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia vizuális média designere volt. Történetét Grzegorz Suchodolski atya, az Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) szervező bizottságának főtitkára mondta el az Ecclesia magazinnak.

Maciek kiváló grafikus volt, de nem különösebben hívő. 2014 szeptemberében került az IVT szervező bizottsága elé, miután látott egy hirdetést az egyetemen, hogy grafikust keresnek a találkozó anyagának megtervezésére. A bizottságnak annyira tetszett a munkája, hogy hamarosan teljes munkaidőben elkezdett dolgozni a világtalálkozónak grafikusként, annak ellenére, hogy még mindig voltak kétségei az egyházzal kapcsolatban. Monika Rybczyñska munkatársának azt mondta, hogy azért van itt, mert szeretné azt hinni, hogy van még valami jó az egyházban.

A szentek képei, a zarándokkészlet és a miseruhák tervezése közben a fiatalember újra felfedezte a hitét. Sajnos azonban azt is felfedezte, hogy a rák egy agresszív formája pusztítja a szervezetét, amely átterjedt a tüdejére, és arra kényszerítette, hogy otthon dolgozzon. Társai, az IVT önkéntesei naponta böjtöltek és imádkoztak érte.

A diagnózis felállítása utáni 100. napon filmre vett egy videót, amelyben megköszönte munkatársai barátságát és imákat, és elmagyarázta, hogy mit tanult Istenről.

„Amit Maciek adott a szervező bizottságnak, nagyon szép tervein kívül, a bizalom volt, hogy Isten erősebb, mint bármilyen betegség vagy emberi gyengeség. Ő képes mindent átalakítani. Munkája során kezdett el hinni, és újra Istenbe vetette bizalmát; így képes volt szembenézni a szenvedéssel és elfogadni a keresztet, amivel példát adott nekünk” – mondta el Suchodolski atya.

Idén májusban Maciek ezt írta a Facebook-on: „Milyen gyorsan változik az élet és a prioritások! És olyan különböző álmaink vannak! Egyesek karrierről és hírnévről álmodnak, sikerről, egy új munkáról, gazdagságról, sőt, hogy a legnagyobb esemény ebben az évben Krakkóban sikeres lesz... Én 150 napja csak egy dologról álmodom: egyszerűen szeretnék élni.”

Júniusban amputálták a lábát, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa a rák terjedését. A hónap elején halt meg, nem sokkal az IVT kezdete előtt.

Maciek temetése július 5-én volt Katowicében, a Józefowska utcai temetőben. Családja azt kérte, hogy koszorúk és virágok helyett a gyászolók a Szent Lázár Kórháznak adjanak adományokat.

A fiatalokkal folytatott első beszélgetése során a krakkói püspöki palota erkélyén Ferenc pápa emlékeztetett az ifjú elkötelezettségére mestersége iránt, és a csodálatos hitére, amelyet az utóbbi időben újra felfedezett.

A fiatalember meg akarta élni a pápa látogatását, még foglalt is magának egy helyet a krakkói villamoson, amelyen a pápa a beteg és fogyatékos fiatalokkal utazott.

„Sok jót tett mindenkinek” – mondta a Szentatya, egy percnyi csendes imára szólítva fel a fiatalokat a fiatalon elhunyt férfiért. „Ki kell használni a jó dolgokat és a rossz dolgokat. Az élet ilyen, kedves fiatalok” – mondta a pápa, hangsúlyozva: „Van valami, amihez nem fér kétség: ez a fiatal férfi hite, a barátunké, aki olyan sokat dolgozott ezért az IVT-ért.”

Miután a fiatalok megtapsolták a fiatal férfi példáját, a pápa felszólította őket, hogy adjanak hálát az Úrnak, mert „példát adott nekünk bátorságból, a bátor fiatal példáját, ami segít nekünk, hogy előre menjünk az életben.”

„Ne féljetek, Isten hatalmas, Isten jó, és mindannyiunkban van valami jó” – tette hozzá.

Forrás és fotó: CNA/Szaléziak.hu

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria