Nem kell káosztól tartani a szentté avatás napjaiban Rómában

Kitekintő – 2014. április 17., csütörtök | 9:56

Felesleges pánikkeltésnek tartja a XXIII. János és II. János Pál április 27-i szentté avatása érkező zarándokokról a sajtóban közölt számokat az Assohotel Roma római szállodaszövetség – adta hírül az MTI.

Nem szabad elijeszteni a zarándokokat és turistákat – hangoztatta Anna Crispino, az olasz főváros szállodáit tömörítő Assohotel Roma elnöke szerdán a Corriere della Sera napilap római kiadásának.

Crispino elmondta, hogy a nemzetközi sajtó arról írt, hogy 3-7 millióan is érkezhetnek Rómába XXIII. János és II. János Pál szentté avatásának napjaira. „Óvatosan kell bánni a számokkal. A hatalmas tömeggel való riogatás rossz reklám, és azt a benyomást kelti, hogy Rómában a szentté avatás napjaiban semmi nem fog rendesen működni. Nem így lesz.” Az Assohotel Roma elnöke hozzátette: a római szállodások máris arról panaszkodnak, hogy van vendég, aki az április 27-i időszakra lemondja foglalását a túlzott tömegtől tartva.

Nagyon sokan fognak jönni, de a hárommillió ember talán túlzás – nyilatkozta Daniele Broccoli, az olasz főváros idegenforgalmi koordinátora. Megjegyezte, hogy a szentté avatásra érkező zarándokok többsége hátizsákos olasz és külföldi lesz, aki nem marad másfél napnál tovább Rómában.

A becsült adatok ellentmondásosak. A Confcommercio kereskedelmi szövetség előrejelzései szerint mintegy félmillióan jönnek Rómába a kettős szentté avatásra, ami 260 millió euró árbevételt jelenthet az olasz fővárosban.

A vatikáni rádió hárommillió zarándokot becsült, közöttük 300 ezren érkezhetnek Lengyelországból. Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a Szent Péter tér és a Vatikán környékére több mint 200 ezren férnek be, a többiek a Róma más pontjain felállított óriásvásznakon követhetik XXIII. János és II. János Pál szentté avatását.

Jöjjenek bátran Rómába a zarándokok, ne tartsanak semmitől – fogalmazott a szentszéki szóvivő.

Magyar Kurír