Gądecki érsek: Nem lesz egység Európában, amíg nem teremtünk lelki közösséget

Kitekintő – 2020. július 24., péntek | 10:48

Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke július 18-án felszólalt az Europa Christi – Mundus Christi mozgalom IV. nemzetközi kongresszusán, amely július 19-én zárult a wigryi kolostorban.

Vissza kellene térni az Európai Unió alapító atyáinak meggyőződéséhez, akik azt akarták, hogy a jövő alapja a közös küzdelem legyen a megosztottságok legyőzéséért, valamint a kontinens népei közötti béke és egység előmozdításáért. Ennek a bátor politikai tervnek a középpontjában az emberbe vetett bizalom állt, amikor az ember nem mint állampolgár vagy gazdasági tényező számít, hanem mint személy, aki transzcendens méltósággal rendelkezik – fogalmazott a lengyel püspöki kar elnöke felszólalásában.

A látható berlini fal leomlása után egy másik, láthatatlan fal továbbra is megosztja kontinensünket, és ez egyre világosabban megmutatkozik. Ez a fal az emberi szíveken halad át. Nyugtalanság és agresszivitás jellemzi. Politikai és gazdasági önzésből épül fel, és kevéssé érzékeny az emberi élet értéke és minden ember méltósága iránt – mutatott rá Gądecki érsek egy olyan időszakban, amikor Európa ismét megosztott a koronavírus-járvány utáni fellendülést segítő pénzügyi alap kérdésében.

Még hosszú utat kell megtennünk az európai kontinens valódi egyesítéséig. Addig nem lesz egység Európában, amíg nem alkotunk lelki közösséget – tette hozzá a lengyel főpásztor, és emlékeztetett Szent II. János Pál szavaira is, melyek az 1997-es lengyelországi apostoli látogatás alkalmával hangzottak el. A pápa hangsúlyozta, hogy lehetetlen tartós egységet építeni, ha elvágják a keresztény gyökereket, amelyekből Európa nemzetei és kultúrái kinőttek.

Ferenc pápa és XVI. Benedek tanítására utalva az érsek a család szerepét is kiemelte az európai egység folyamatában: „Egy egységes, termékeny és felbonthatatlan család magában hordozza azokat az alapvető elemeket, amelyek reményt adnak a jövőnek. E szilárdság nélkül homokra építkezünk, aminek súlyos társadalmi következményei lesznek. A család nemcsak a következő nemzedékeknek segít távlatokat és reményt nyújtani, hanem sok idős embernek is, akik gyakran arra kényszerülnek, hogy magányban és elhagyatottságban éljenek” – mutatott rá Stanisław Gądecki.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria