Néma csend és harangzúgás – Két éve csaknem 300 életet követeltek a húsvéti merényletek Srí Lankán

Kitekintő – 2021. április 23., péntek | 15:42

Április 21-én emlékeztek meg a Srí Lanka-i keresztények a két évvel ezelőtti húsvéti merényletek áldozatairól, és áldották meg a vértanúknak emléket állító kápolnát Negombóban.

A Srí Lanka-i püspöki konferencia azt kérte Ferenc pápától, ismerje el vértanúkként a támadás áldozatait.

Április 21-én emlékeztek meg a két évvel ezelőtt húsvétkor elkövetett merényletek áldozatairól. Az iszlamista terrortámadás három templomot vett célba az országban, illetve három luxusszállodát Colombóban, az ország gazdasági fővárosában, valamint több kisebb támadás volt az ország más pontjain. Összesen 267 ember veszítette életét, köztük 45 külföldi állampolgár, és legalább 500 ember megsebesült. Többen még ma is kórházi ápolásra szorulnak.

A Colombóban található Szent Antal-kegyhelyen tartott megemlékezésen Malcolm Ranjith bíboros, érsek vezette az imádságot, részt vett a szertartáson Anton Ranjith segédpüspök is. A Negombo Katuwapitiya városrészében található Szent Sebestyén-templomban J. D. Anthony Silva és Maxwell Silva segédpüspökök vezették a szentmisét.

Április 21. reggelén az áldozatok gyászruhás családtagjai összegyűltek abban a két templomban Colombóban, illetve Negombóban, ahol a legtöbb áldozatot követelték a támadások.

Reggel 8.45-kor, az első robbantás időpontjában egyperces néma csenddel emlékeztek a résztvevők, miközben csak a harangok zúgtak. Ezután gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el.

Kochchikadéban, a Szent Antal-kegyhelyen Colombo érseke, Malcolm Ranjith angol és szingaléz nyelven emlékezett meg az áldozatokról, számos nagykövet és más hivatalos személy jelenlétében. Beszédében rámutatott, hogy

a vallási szélsőségek hasznos eszközök a globális geopolitika játékosai és helyi ügynökei kezében céljaik eléréséhez. Egyik ilyen céljukban azonban, hogy feszültséget szítsanak Srí Lankán a vallások között, kudarcot vallottak.

„Az emberek meghiúsították egyes politikai és más erők próbálkozását, melyek ellenségességet akartak szítani keresztények, szingalézek és muszlimok között – mondta a főpásztor. – Fontos, hogy a vallások együtt cselekedjenek, és ne egymás ellen.”

A kivizsgálásról szólva a bíboros leszögezte: „A történtek transzparens kivizsgálását a politikai helyezkedés és a szövetségesek védelmezése akadályozza.”

Április 21. estéjén több mint ötszáz katolikus pap, az ország valamennyi egyházmegyéjéből rózsafüzért imádkozva vonult körmenetben, a negombói Maris Stella-iskolaközponttól a Szent Sebestyén-templomig.

A körmenet legelején a Feltámadott Krisztus szobrát vitték, amely két éve megsérült a merényletben; a menetet pedig a Miasszonyunk szobra zárta.

Ranjith bíboros, a katolikus püspökök, papok és szerzetesek, anglikán és metodista lelkipásztorok, muszlimok, hinduk, buddhista szerzetesek is csatlakoztak a körmenethez. A katolikus hívek országszerte imavirrasztásokkal emlékeztek.

Végül megáldották a mártírok emlékére épített új kápolnát és a David Watta temetőt Katuwapitiyában. Az új épület megvalósulását a Pápai Missziós Társaságok adománygyűjtése tette lehetővé, különösen az angliai és walesi, illetve a skóciai hozzájárulások.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: AsiaNews.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria