Nemzetiségi pedagógiai konferencia a Gál Ferenc Főiskola szarvasi karán

Hazai – 2016. április 20., szerda | 12:41

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara április 13-án rendezte meg az ötödik nemzetiségi pedagógiai konferenciát Szarvason. „A nemzetiségi pedagóguspálya új kihívásai” című eseményen szlovák, román és német nemzetiségi képzést folytató pedagógusok és nemzetiségi közéleti személyiségek vettek részt.

Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának dékánja megnyitóbeszédében megemlékezett arról, hogy a szlovák, román és német nemzetiségi pedagógia aktuális kérdéseiről ötödik alkalommal rendeznek konferenciát, amely mostanra hagyományos találkozója lett a nemzetiségi kultúra, oktatás és nevelés kérdéseivel foglalkozóknak, a nemzetiségi szervezetek vezetőinek és az anyaországok képviselőinek.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a konferenciát megnyitva kiemelte, hogy az elmúlt években a nemzetiségi kultúra fennmaradását célzó programok támogatása két és félszeresére emelkedett, ami magában foglalja az ehhez kapcsolódó intézményrendszerek, az autentikus környezetbe való eljutás és az egyházi intézmények felújítását is.

A keresztény identitással kapcsolatos üzenetet fogalmazott meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja is, amikor előadásában rámutatott arra, hogy hazánkat nem gyengíti, hanem erősíti a nemzetiségek jelenléte, hiszen identitásuk őrzése és fejlesztése a nyelvi, kulturális és hitbeli megerősödés eszközeivel lehetséges, ami az egész társadalom javát szolgálja.

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi kultúra ápolása, főleg napjainkban, kiemelten fontos küldetés, ami a szarvasi pedagógiai kar kutatási, képzési és nevelési tevékenységében egybeforr az intézmény keresztény felsőoktatási küldetésének megvalósításával.

Az egynapos találkozón polgármesterek, parlamenti képviselők, államigazgatási szervezetek vezetői mellett román, szlovák és német nemzetiségi vezetők, parlamenti képviselők, valamint Florin Trandafir Vasiloni román és Igor Furdík szlovák főkonzul is részt vettek, akik hozzászólásaikban a nemzetiségi lét aktualitás kérdéseit taglalták. A plenáris ülést követően szlovák, román és német anyanyelvi szekcióüléseken beszélték meg felvetéseiket, jövőbeli terveiket.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria