Nemzetközi biblikus konferenciát tartanak Szegeden

Hazai – 2016. augusztus 26., péntek | 11:50

„Vallási és kulturális konfliktusok a Bibliában és az ősegyházban” címmel augusztus 29. és 31. között konferenciát szervez a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány – tájékoztatott Benyik György, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

„A konfliktusok szaporodnak környezetünkben, a véres etnikai és vallási konfliktusok vagy annak álcázott összecsapások emberek millióit űzik el otthonaikból. Keresztény rabszolgák kiszolgáltatottságáról olvashatunk. Kérdés, miként néznek ki ezek a konfliktusok az Ószövetségben és az Újszövetségben, illetve a keresztény ősegyházban?” – indokolják a konferencia témaválasztását a szervezők, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány tagjai.

A konferencia védnökei: Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Kiss-Rigó László szegedi megyéspüspök, Joachim Gnilka német teológus, Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Martos Levente Balázs, a Pápai Biblikus Bizottság tagja.

A szegedi dóm látogatóközpontjában rendezendő tanácskozáson a hagyományos előadások mellett számos munkacsoport tevékenységéről is képet kaphatnak az érdeklődők. Az előadás-sorozat mellett a kétévenként tartott konferenciák között is működő különböző munkacsoportok is beszámolnak tevékenységükről.

A hellenisztikus munkacsoport az Újszövetség pogány hellenisztikus irodalmi hátterét vizsgálja, a biblia-hatástörténeti munkacsoport pedig a szentírási ihletettségű alkotásokat a magyar irodalomban. A bibliafordító munkacsoport egy katolikus-protestáns bibliafordítás lehetőségeit vizsgálja a közös keresztény tanúságtétel jegyében. A bibliafordítást előkészítő kerekasztal kijelölt katolikus tagjai Martos Levente Balázs, Kocsis Imre, Fodor György, Rózsa Huba lesznek.

A hangos bibliával foglalkozó munkacsoport háromperces részletekben már megkezdte a szöveg rögzítését, a felvétel a Mária Rádión és reményeik szerint a magyar közmédia műsoraiban is napi rendszerességgel adásba kerülhet majd.

A konferencia főelőadója Martin Meiser saarbrückeni evangélikus teológiaprofesszor lesz, aki a Galatáknak írt levél kommentárjáért XVI. Benedek pápától kitüntetést kapott, és Magyarországon Septuaginta-fordítás elindítását tervezi. Ennek a munkacsoportnak a vezetője várhatóan Oláh Zoltán gyulafehérvári biblikus lesz.

A rendezvényen bemutatják a kézzel másolt biblia hasonmás kiadását, a Tóra két papírkötéses példányát, melynek különlegessége, hogy keresztények másolták.

A konferencián ismét átadják a 2010-ben alapított díjat, amelyet a kortárs Újszövetség-kutatás egyik legnagyobb hatású tudósáról, Joachim Gnilkáról neveztek el. Az elismerést elsőként Jakubinyi György gyulafehérvári érsek vehette át.

A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információ a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány honlapján található.


Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria