Nemzetközi Karitász-találkozó

Kitekintő – 2014. augusztus 1., péntek | 12:46

Július 1. és 3. között szervezetfejlesztési fórumot rendezett a Caritas Internationalis (CI) és a Caritas Europe (CE) Portugáliában, 47 ország részvételével. Magyarországot Vadász Bálint, a Karitász nemzetközi koordinátora képviselte – olvasható a Katolikus Karitász honlapján.

Az elmúlt évek gazdasági válsága nyomán világszerte változtak a szociális igények. A két szervezet elsősorban Európában készített szociológiai felmérést, amelynek eredményéből kitűnt, hogy szervezeti változtatásokra és fejlesztésekre van szükség a Karitász-intézményekben, elsősorban a képzésekre épülő emberi erőforrásokat érintően.

A felméréseket követően a két szervezet kidolgozott egy általános szervezet-felépítési ajánlást. Ennek gyakorlatban való megvalósításának előkészítésére hívták össze a fórumot. Több szempontból vizsgálták meg a szükséges lépéseket.

Jorge Nuno Meyer, a CE főtitkára kiemelte a Caritas nemzetközi hálózat megerősítésének szükségességét, valamint hogy ez csak úgy érhető el, ha a nehezebb helyzetben levő szervezetek külső segítséget kapnak. Bemutattak már elindult hosszú távú projekteket, amelyek jó példái az összefogásnak, a kölcsönös segítségnyújtásnak.

A témához kapcsolódóan ismertetették a Caritas Development Found (CDF) – Caritas Fejlesztési Alap tervezetét, amely pályázati formában anyagi támogatást biztosít a tagállamoknak a szervezetfejlesztésre.

A CE bemutatta a már tesztelés alatt álló térképalapú online rendszerét, amely tevékenységek (szociális, katasztrófa, fejlesztés stb.), terület (belföld, külföld, kontinensek) és célcsoportok (migránsok, hajléktalanok, kisebbségek, betegek, idősek, gyermekek, fiatalok stb.) szerint tud képet mutatni a CE tagszervezeteiről.

A CE és CI kidolgozott egy képzési folyamatot, amely a CDF-források megpályázásához és azok helyes felhasználásához biztosít szakmai segítséget. A több modulból álló képzéseken bármely tagállam részt vehet a képzési szabályoknak megfelelően.

Szó volt a fenitek mellett az adománygyűjtés (Fundraising) fontosságáról is, illetve a fogalom napjainkban való értelmezéséről. Több szervezet mutatta be saját stratégiáját és ötleteit e témában.

A fórum végén a CE és a CI kiemelten hangsúlyozta a szervezetek együttműködését és állandó kapcsolattartását. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a bemutatott szervezetfelépítési és -fejlesztési stratégia egyes országokban történő bevezetésekor szükséges figyelembe venni, hogy a tervezet csak egészében való megvalósításakor éri el a kívánt eredményeket. Csupán egyes részeinek megvalósítása szakmailag nem támogatott.

Képek: CI/CE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria