Nemzetközi konferenciát tartottak Rómában a Szentszék kétoldalú egyezményeinek alakulásáról

Kitekintő – 2019. március 3., vasárnap | 17:01

Február 28-án és március 1-jén Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen és az École Françiase épületében rendeztek tanácskozást arról, hogyan alakultak a Szentszék kétoldalú egyezményei a 19. századtól napjainkig.

A konferenciát Pietro Parolin bíboros államtitkár nyitotta meg, az előadók rangos francia, spanyol, máltai, angol, lengyel egyetemekről érkeztek. Magyarországot Fejérdy András történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese képviselte.

A francia forradalomtól a II. vatikáni zsinaton át a kommunista diktatúrákkal való párbeszédig, és egészen napjainkig, a Kína felé történő rendezési tervig nagy ívű áttekintésre vállalkozott a kétnapos konferencia, amelyen rangos európai egyetemek előadói vettek részt. Az eseményt a szentszéki államtitkár nyitotta meg, vázolva a Szentszéknek a különböző államokkal való egyezményeit, azok modelljeit és alakulását az Egyház és az állam szétválasztásától a vallásszabadsághoz való jog érvényesítéséig. A különböző konkordátumok között számos párhuzam fedezhető föl, bizonyos modelleket a Szentszék következetesen tovább visz, hiszen a bevált tapasztalatot érdemes fölhasználni más országok esetében is.

A bilaterális kapcsolatok különösen a II. vatikáni zsinat után élénkültek meg. Az egyezmények az esetek nagy részében garantálják a laicitást, ugyanakkor a vallásszabadsághoz való jogot is. A konferencián tárgyalták a szekularizáció és annak visszarendeződése kérdését, azok megjelenési formáit az egyes országokban. Szóltak továbbá a vallási együttélés és a vallási pluralizmus jelenségeiről.

Pietro Parolin bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta: a Kínai Népköztársasággal kötött megállapodás hosszú munka eredménye, mely remélhetőleg az Egyház és Kína javát egyaránt szolgálja majd. Hamarosan várható új konkordátumok megkötése egyes afrikai országokkal.

Fejérdy András, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, aki a tanácskozás egyik moderátora volt, előadásában az úgynevezett Ostpolitik, a Vatikán keleti politikája konkordátumainak gyakorlatát ismertette. A Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapján meghallgatható a beszélgetés, amelyet a rádió munkatársa készített a történésszel, aki kitért az Ostpolitik és a jelenlegi kínai püspöki kinevezések ügyének összefüggéseire is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria