Nemzetközi patrisztikus konferenciát szervez a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Kultúra – 2015. július 30., csütörtök | 19:01

„Mater et Matres” címmel nemzetközi patrisztikus konferenciát szervez az anyaság témájának a korai keresztény egyházban való megjelenéséről a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Nyíregyházán 2015. szeptember 14-15-én.

A máriapócsi könnyezés háromszázadik évfordulójára emlékező rendezvénysorozat egyik állomásaként a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola együttműködve a római Augustinianum Patrisztikus Intézettel és a Pápai Keleti Intézettel Mater et Matres címmel nemzetközi patrisztikus konferenciát rendez – tájékoztatott Véghseő Tamás, a főiskola rektora.

A konferencia előadói – köztük Annewies Van Den Hoek (Harvard Divinity School, Cambridge, USA) és Emanuela Prinzivalli (Sapienza – Università di Roma, Olaszország) – az ókeresztény egyház irodalmi és képzőművészeti forrásaiból kiindulva értelmezik az első századok egyházatyáinak gondolatait az anyaságról. A tudományos értekezések teológiai, történelmi és társadalmi szemszögből vizsgálják a késő antik kor mariológiai és antropológiai tanításait.

A családanyák és a lelki anyák a kibontakozó kereszténység csendes munkatársai voltak, akiknek a tevékenységéről ad képet a szeptemberi konferencia. Bemutatja, hogy a kereszténység hajnalán már megtalálhatóak azok az irányelvek, amelyek a nők és az anyák egyenjogúságát és társadalmi kötelezettségeit is körülírják, s az előadásokból arra is fény derül, hogy a lelki anyák milyen mértékben hatottak az egyházatyák gondolatvilágára – fogalmaznak a szervezők. A tudományos rendezvény célja, hogy ismertetve a múlt forrásait a hallgatósággal együtt reflektáljon a keresztény alapokon nyugvó Európa jelen kihívásaira.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők további információkért a konferencia szakmai szervezőjéhez, Gyurkovics Miklóshoz fordulhatnak (patristiccollegeatanaz@gmail.com).

A részletes programot ITT tekinthetik meg.

Fotó: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria