Nemzetközi Szalézi Ifjúsági Játékok Torinóban

Kitekintő – 2015. május 6., szerda | 9:56

Bosco Szent János születésének bicentenáriumi évében mintegy 1200 fiatal sportoló vett részt a 26. alkalommal megrendezett szalézi ifjúsági sportrendezvényen, amelynek idén Torino adott otthont április 29. és május 4. között – számol be a Szaléziak.hu.

A Nemzetközi Szalézi Ifjúsági Játékokra (Giochi Internazionali della Gioventù Salesiana – PGS) tizenegy ország (Olaszország, Ausztria, Belgium, Horvátország, Németország, Málta, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Ukrajna) szalézi iskoláiból és plébániáiról érkeztek fiatalok, hogy összemérjék tudásukat és ügyességüket kosárlabda, röplabda, foci, teremfoci és asztalitenisz sportágakban. Minden sportban női és férfi kategóriában, két korcsoportban versenyezhettek a csapatok.

A játékok hivatalos megnyitója április 30-án volt a PapaAlpitour csarnokban, a záróünnepségre pedig május 4-én került sor a Piazza D’Armi téren.

A játékok célja az volt, hogy lehetőséget kínáljanak a szalézi fiataloknak az egészséges versenyzésre, emellett pedig kulturális, oktatási és lelki programokat is felkínáljanak. A pálya szélén, a sportesemények mellett ezek a programok várták a résztvevőket.

Ez az első alkalom, hogy Torino adott otthont a játékoknak. Piemont fővárosában az idén igen mozgalmas év zajlik: Don Bosco születésének kétszáz éves évfordulója és a torinói lepel kiállítása mellett ebben az évben Torino lesz a sport európai fővárosa is.

A Nemzetközi Szalézi Ifjúsági Játékokat 1988-ban kezdeményezték, Don Bosco halálának centenáriumi évét jelölve meg a találkozóra. Ekkor arra hívtak minden fiatal sportolót Európában és azon túl, hogy találkozzanak és ismerkedjenek meg Don Bosco nevével. Az első játékokat nemzetközi szinten Máltán rendezték meg 1990. április 16-20. között és 714 sportoló vett rajta részt Ausztria, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Libanon, Egyiptom és Jugoszlávia képviseletében. Tavaly a játékokat Varsóban rendezték meg. Olaszországban már hat alkalommal rendeztek országos szinten szalézi sportjátékokat és többször adtak otthont egy-egy sportág versenyeinek, de most első alkalommal rendezte meg olasz város önállóan a Nemzetközi Szalézi Ifjúsági Játékokat.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria