Nepomuki Szent János ünnepét tartják Mohácson a hétvégén

Kultúra – 2016. május 20., péntek | 12:38

Nepomuki Szent Jánosra, a vízen közlekedők védőszentjére emlékeznek színes programokkal május 21-én, szombaton és május 22-én, vasárnap Mohácson: a Duna-parti város hajósai, halászai és az egykori vízimolnárok utódai máig ápolják a szent legendáját és őrzik a kultuszához kapcsolódó hagyományokat.

A programsorozat szombaton veterán autók bemutatójával és – az egészen kora estig tartó – „szomszédünneppel” kezdődik, amelyet játszóház, kézműves-foglalkozások, sárkányhajózás és kirakodóvásár kísér. A közönség szórakoztatásáról délután Nagy Edmond és a Cimbaliband gondoskodik. A Kanizsai Dorottya Múzeumban Jószai Sándor ikonfestő kiállítása nyílik meg. A program leglátványosabb részeként sötétedés után a helybéli „vízen járók” fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna városi szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az úgynevezett „jánoskákat”. Az estet tűzijáték, majd utcabál zárja.

A mohácsi ünnepi hétvégét vasárnap szabad tűzi sütés-főzés és lakoma zárja, délután Jószai Sándor az ikonfestészetről tart előadást, valamint bemutatják az Oszmán kori Mohács című könyvet is.

Hegedűs Emese, a rendezvény egyik főszervezője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Nepomuki Szent János ünnepén mintegy öt-nyolcezer látogató szokott részt venni, idén fokozott érdeklődésre számítanak, mivel a Duna-parti város összes szálláshelye elkelt az ünnepség idejére.

A 14. század második felében élő Nepomuki Szent János Prága érseke és IV. Vencel cseh király feleségének gyóntatója volt, akit az uralkodó a Moldva vizébe vettetett, mert a király követelésére sem szegte meg a gyónási titoktartás kötelezettségét. Kultuszát számos magyar településen ápolják, szobrai patakokat, folyókat átívelő hidakon vagy azok közelében állnak.


Forrás: MTI / Fotó: HírTV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria