Nicaragua apostoli nunciusa felhívása a pápa nevében: Kezdjék újra a nemzeti párbeszédet!

Kitekintő – 2018. július 19., csütörtök | 12:14

A nicaraguai kormány július 17-én jelentette be, hogy elfoglalták Masaya város központját, amely az Ortega elnökkel szembeni ellenállás központja. Waldemar Stanisław Sommertag érsek, Nicaragua apostoli nunciusa Ferenc pápa nevében felhívást intézett az erőszak megszüntetése érdekében.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta sem szűnt meg a kormányzati elnyomás a közép-amerikai országban. Waldemar Stanisław Sommertag érsek, Nicaragua apostoli nunciusa Ferenc pápa nevében azt kérte, hogy a felek térjenek vissza a párbeszédhez.

Az erőszak három hónapja sújtja az országot, és már több mint 360 halálos áldozatot követelt. Az ellenzék a demokrácia visszaállítását és Daniel Ortega elnök lemondását követeli. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Harmadik elnöki mandátumát tölti be, és feleségével, Rosario Murillóval mint alelnökkel együtt kormányoz.

„Ebben a tragikus pillanatban a Szentatya és a Szentszék nevében nagy aggodalmamnak adok hangot a súlyos helyzet miatt, amelybe az ország került. Elfogadhatatlan azt gondolni, hogy az emberéleteket követelő erőszak megoldhatja a politikai válságot, valamint biztosíthatja Nicaragua számára a békét és a jövőbeni jólétet – nyilatkozta a nuncius a helyi katolikus médiában. – Imádkozom az elhunytakért és családjaikért. Minden erőmmel felhívást intézek az emberek lelkiismeretéhez a fegyverszünet érdekében, és azért, hogy mielőbb térjenek vissza a nemzeti párbeszéd tárgyalóasztalához. Közösen keressenek megfelelő megoldást a válságra. Mindannyian Szűz Mária anyai oltalma alá futunk, és segítségét kérjük, hogy mindig vezesse a szeretett Nicaraguát” – fogalmazott a nuncius.

A Katolikus Egyház is egyre inkább a fenyegetések és támadások célpontjává válik. Július 9-én a kormányhoz közel álló aktivisták megtámadták Leopoldo Brenes bíborost, managuai érseket és segédpüspökét, José Silvio Báezt, valamint a nunciust, akik Diriambába látogattak, hogy segítséget és vigaszt nyújtsanak annak a tizenkét embernek, akik a Szent Bertalan-templomba menekültek az erőszakos összecsapások elől.

Július 16-án Brenes bíboros elítélte, hogy egy félkatonai csoport tagjai behatoltak Masayában egy plébániára. Szerencsére akkor senki sem sérült meg. Felszólította a kormányt és a rendőrséget, hogy számolják fel a támadásokat a lakosság ellen, és tartsák tiszteletben a templomokat és a plébániákat.

Abelardo Mata, az estelíi egyházmegye püspöke autójára néhány napja, egy útja során, lövéssorozatot adtak le egy félkatonai csoport tagjai. Sem a főpásztor, sem sofőrje nem sérült meg. A 72 éves püspök az Ortega vezette szandinista kormány egyik legnagyobb bírálója; tagja annak a püspökkari bizottságnak, amely igyekszik elősegíteni a párbeszédet az ellenzék és a kormány között.

Az elnyomás és az agresszió ellenére a nicaraguai püspökök – Ferenc pápa buzdítására – egyhangúlag úgy döntöttek, hogy folytatják a nemzeti párbeszédet. Ugyanakkor elítélték a kormány részéről a politikai akarat hiányát az őszinte párbeszédre és a megfontolt eljárások keresésére, melyek a demokrácia felé vezetnének.

A kontinens országait összefogó Amerikai Államok Szervezete (Organization of American States – OAS) július 18-án szavazott egy határozatról, amely elítéli az erőszakot, és a félkatonai, paramilitáris csoportok felszámolását kéri, amelyek büntetlenül cselekednek Nicaraguában.

António Guterres ENSZ-főtitkár is kemény kritikát fogalmazott meg a Daniel Ortega elnök kormányához kötődő szervezetek túlkapásai miatt. Kiemelte, hogy a civilek és a diákok elleni erőszak alkalmazása akadályozza a jelenlegi helyzet politikai megoldását. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte a nicaraguai parlament által a közelmúltban elfogadott törvényt, amely az országban szervezett békés tüntetéseket bűntényeknek minősítheti.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria