Nő az egyházi alapintézmények és közgyűjtemények működésének támogatása

Hazai – 2018. június 15., péntek | 13:51

Tovább nő az egyházi alapintézmények működésére, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékának kiegészítésére fordítható összeg jövőre. Míg 2018-ban 9,1 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 2019-re 10,5 milliárd forintot terveznek.

A parlament honlapjára június 13-án, szerdán délután felkerült költségvetési javaslat szerint az ideinél egymilliárd forinttal több, 3 milliárd forint jut az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására.

Az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására az ez évinél 9,6 milliárddal több, – a működési és felhalmozási kiadást összeadva – 28,8 milliárd forint jut.

Jövőre ismét valamivel több mint félmilliárd forintot fordítanának az üldözött keresztények segítésére, és szintén az ideivel azonos összeget, 3,1 milliárd forintot szánnak a hittanoktatás támogatására.

Szintén változatlan összeg, 18,7 milliárd lehet a rendszerváltás után vissza nem adott egyházi ingatlanok utáni járadék.

A Karitatív Tanács tagjai által koordinált feladatok elvégzésére 18 millió forintot terveznek költeni.

Az ötezernél kevesebb lakosú településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára jövőre is 2,6 milliárd forintot szánnak, és változatlan összeg, 420 millió forint jut a külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára is.

Változatlan az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra fordítható összeg is: 1,45 milliárd forint.

Forrás: MTI

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria