Nő a papi hivatások száma Vietnámban

Kitekintő – 2020. szeptember 25., péntek | 9:02

A hatóságok engedélyezték Vietnám északi részén egy kétszáz hallgatót befogadó szeminárium építését.

Egyre többen választják a papi és szerzetesi hivatást Vietnámban. 2019-es adatok szerint az ázsiai ország hétmillió katolikusára (a lakosság hét százalékát teszik ki) mintegy ötezer pap jutott.

Elsősorban papképző intézményekben szenved hiányt a helyi egyház, mely jelenleg tizenegy szemináriumot működtet; ezekben 2624-en tanulnak 27 egyházmegyéből. Azonban volna még több jelentkező is, főleg Észak-Vietnámból. Hanoiban a Szent József-szeminárium idén például mindössze hat jelentkezőt tudott fölvenni a negyvenből. Néhány jelentkezőt más szemináriumokba irányítottak, míg mások nem kezdhették meg a képzést.

Ebben a helyzetben érthetően nagy örömmel fogadták a vietnámi katolikusok, hogy a hatóságok engedélyt adtak az észak-vietnámi Thai Binh tartományban szeminárium építésére. Az új intézményben, a Szent Szív-szemináriumban kétszáz diák tanulhat majd, nemcsak helybeliek, hanem más egyházmegyékből érkezők is – mondta el az Ucanews hírügynökségnek Thomas Doan Xuan Thoa plébános, az egyházmegyei tanács felelőse.

Thai Binh tartományban korábban kisszeminárium működött – szintén a Szent Szívről elnevezve –, mely a vietnámi háború idején, 1970–1971-ben zárva volt. Az akkori püspök, Dominique-Marie Ðình Ðức Trụ (†1982) filozófiai és teológiai képzést indított. A kormány ezt a képzést 2008-ban megszüntette, a megyéspüspök azonban engedélyt kapott a hatóságoktól, hogy újraindítsa az ötéves kurzusokat a volt szeminaristák számára. Thai Binh jelenlegi főpásztora, Peter Nguyen Van De püspök ez év végén szenteli pappá azt a 25 növendéket, akik e kurzusokon készültek a papságra. A szeptember 7-i tanévnyitón, melyet idén még a püspökségen tartottak, mintegy száz hallgató vett részt. A szeminaristák valamennyien Észak-Vietnámból származnak, illetve olyan szerzetesrendekből érkeznek, melyek sürgősen papokat szeretnének képezni közösségeik számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria