Nyári programok a pozsonyi magyar katolikus közösség szervezésében

Külhoni – 2017. július 25., kedd | 14:00

A pozsonyi magyar katolikus közösség a nyári hónapok folyamán is színes programokat kínál minden korosztálynak. Az alábbi összeállítás bepillantást nyújt a mai Szlovákia fővárosában élő és találkozó magyarok júliusi és augusztusi rendezvényeibe.

Erdély védőszentje, Szent László király emlékévében július 3. és 8. között erdélyi zarándoklatot szerveztek Pozsonyból indulva. Az egyik fiatal résztvevő, Balogh Márta így számol be az útról.

„Az út lelkivezetője Molnár Tamás a pozsonyi magyar katolikus közösség lelkipásztora, kísérő-szervezője Szerda Tamás, kalauza pedig a székely Bokor Judith volt, aki rögtön kijelentette, hogy nem idegenekként tekint ránk, felvidékiekre, hanem mint magyar testvéreire, ezért nem tartja magát az idegenvezetőnknek, inkább a testvérvezetőnknek.

Az első megállót Nagykárolyban tettük, a Károlyi-kastélyt tekintettük meg, ami arról híres, hogy itt találkozott először Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. A zarándoklat első szentmiséjére Szatmárnémetiben került sor, az Urunk mennybemenetele-székesegyházban.

Másnap a koltói Teleki-kastélyban kezdtük programunkat. Ez az a kastély, ahol Petőfi Sándor feleségével, Szendrey Júliával a házasságuk utáni heteket töltötték. A kastély ablakából kitekintve láthattuk a bérci tetőt, ami a Szeptember végén című költeményben szerepel.

Utunkat Nagybánya felé folytattuk, itt egy rövid városnézés után megtekintettük a Szentháromság tiszteletére szentelt jezsuita templomot. Nagybánya után Désre érkeztünk, ahol a ferences templomban Tamás atya szentmisét mutatott be. A zarándoklatra magunkkal vittük a fatimai Szűzanya vándorszobrát is, melyet minden héten más pozsonyi család visz haza. Napunkat a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított szovátai Szent József Gyermekotthonban tett látogatással zártuk.

Utazásunk harmadik napján Székelyudvarhelyre látogattunk, itt a város fő nevezetességeinek megtekintése után a ferences templomban szentmisén vettünk részt. Majd Szejkefürdőre érkeztünk, ahol a székelykapuk sora alatt áthaladva Orbán Balázs sírja előtt tisztelegtünk. Következő állomásunk Farkaslaka volt, itt született és helyezték örök nyugalomra Tamási Áront. Az ő sírjánál szintén fejet hajtottunk. Ez után Parajdra és Korondra vitt utunk. A napot traktoros kirándulással zártuk: Székelyszentléleken a helyiek traktorokkal vontatott kocsikon szállítottak fel minket a falu határában, a Gordon-tetőn felállított Jézus-szoborhoz.

Utunk negyedik napján értünk el zarándoklatunk csúcspontjához, mikor is ellátogattunk a csíksomlyói Szűzanyához. A kegytemplomban bemutatott szentmise után a »magyarok keresztútjával« egybekötött nyeregmászás következett. Ezután megcsodálhattunk a Gyilkos-tó vidékét és a Békás-szorost. A gyönyörű természeti képződményektől elbúcsúzva Székelyszentléleken egy népművészeti bemutatónak lehettünk tanúi.

A következő napon ismét Petőfi nyomában jártunk. Pénteken az első állomásunk Fehéregyháza volt, ahol megtekinthettük a Petőfi-múzeumot. Ezután Segesvárra látogattunk el, ahol városnézéssel töltöttük az időt. Következő úti célunk Kolozsvár volt, itt elsőpénteki szentmisén vettünk részt a Szent Mihály tiszteletére szentelt templomban. Utána pedig rövid városnézés következett, melyen többek között megtekintettünk azt a házat is, ahol Mátyás király született.

Zarándoklatunk utolsó napját a magyarfenesi katolikus templomban kezdtük és Nagyváradon folytattuk. A város nevezetességeinek megtekintése után a Szent László-emlékév tiszteletére a lovagkirálynak ajánlott templomban mutatott be szentmisét Tamás atya.

Erdélyben teleraktuk lelki tarisznyánkat, sok mindent pakoltunk bele, amikből nehezebb élethelyzeteinkben majd erőt meríthetünk. De, kincseinket ne csak őrizzük, hanem adjuk is tovább!”

A múlt nyári, Balaton körüli ifjúsági biciklitúra után, mintegy folytatásként idén újabb Balaton körüli helyek felkeresésével szervezett kirándulást a pozsonyi magyar katolikus közösség július 12. és 15. között. Húsz résztvevő töltötte kellemesen együtt a nyári vakáció néhány napját.

A keszthelyi szálláshelyről indulva a biciklitúra a első úti célja a Balatontól északnyugati irányban, Rezi település határában, a Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét megkoronázó vár volt. Ebéd után Hévízen át, Keszthely felé tekertek a fiatalok. A keszthelyi Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban bemutatott szentmisén a helyi plébános, Tál Zoltán köszöntötte a pozsonyi vendégeket. Másnap a Kis-Balaton vidékének szépségeit csodálhatták meg a résztvevők. A Balaton Felvidéki Nemzeti Parkban töltött napon a kerékpárosok felkeresték többek közt a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, a vörsi tájházat, a Fekete István Tüskevár című ifjúsági regényét ihlető meseszép vidéket, a Kányavári-szigetet, tanösvényeket. A tábori szentmisét Molnár Tamás mutatta be, felhívva a figyelmet arra, hogy a teremtett világ szépségein, a természet csodáin keresztül is a Teremtő nagyságára kell felfigyelnünk, s nekünk, embereknek tudatosan is, hálatelten dicsőítenünk kell őt. Az utolsó napon már könnyebb terepen, Fonyód felé, a Balaton partján kirándultak a kerékpárosok.

A pozsonyi magyar gyerekek és fiatalok keresztény ifjúsági táborokban, cserkésztáborokban és magyarságismereti táborokban töltik a vakáció egy-egy részét, készülve a közösség szervezésében megvalósuló augusztusi táborra is, ahol hatvan résztvevő lesz jelen. Az idei helyszín Szentgyörgy lesz.

Július 26-án, Szent Joachim és Szent Anna, a Boldogságos Szűz Mária szüleinek, Jézus Krisztus nagyszüleinek, a nagyszülők védőszentjeinek liturgikus emléknapján a Pozsonyhoz tartozó Horvátjárfalu (Jarovce) plébániatemplomában a nagyszülőkért és unokáikért mutatnak be magyar nyelvű szentmisét 18 órakor. Az ünnepre elsősorban a nagyszülőket és unokáikat, valamint a velük és értük imádkozó híveket várják. A mise előtt fél órával, 17.30-tól a rózsafüzért imádkozzák. A horvátjárfalui templomban júliusban a mariazelli Szűzanya szobrának másolata előtt imádkozhatnak a hívek.

A pozsonyi magyar katolikus közösség nagy szeretettel hív mindenkit Szent István király ünnepén, augusztus 20-án a koronázó dómtemplomba, vagyis a pozsonyi Szent Márton-székesegyházba az ünnepi magyar szentmisére, ami 18.30-kor kezdődik. A szervezők buzdítják a misére érkezőket, hogy akiknek módjukba áll, saját vidékük népviseletében jelenjenek meg, ily módon is kifejezve közösségeink, népünk értékeinek megbecsülését.

A pozsonyi magyar katolikus közösség a következő pasztorális év során is szeretne minden tagjának lehetőséget kínálni a lelki töltekezésre, a közösség-építésre, a lelki élet gazdagodását szolgáló értékes programokon való részvételre. A 2017/2018-as pasztorális év terveinek bemutatására és megbeszélésére szeptember 5-én, 17 órai kezdettel kerül majd sor a Korona társalgóban. A pasztorális év sikeréért imaláncot indítottak, és hívják a jó szándékú híveket, hogy akár a távolból is, kapcsolódjanak be a közösségért felajánlott imába.

Forrás és fotó: A pozsonyi magyar katolikus közösség/Pozsonyikatolikusok.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria