Nyíregyházi résztvevőkkel tartottak nemzetközi konferenciát a Billings-módszerről Zágrábban

Hazai – 2016. május 22., vasárnap | 14:02

„Nyitottság az életre” címmel rendezték meg a Billings Ovulációs Módszer Nemzetközi Szervezete által összehívott nemzetközi konferenciát, valamint az azt követő oktatóképző kurzust a Zágrábi Érseki Lelkipásztori Intézetben május 12. és 19. között.

A nemzetközi eseményt Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök védnöksége alatt szervezeték meg. A rendezvényen a világ különböző pontjairól érkezett, az élet és a család védelmére elkötelezett orvosprofesszorok, bioetika professzorok, endokrinológusok, nőgyógyászok, szülésznők, embriológusok, sebészek, papok, szerzetesek, a módszert megélő házaspárok és a módszert hazájukban több éve tanító Billings oktatók vettek részt. A konferencián hazánkat a nyíregyházi Lukács házaspár, László és Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetői képviselték. 

A konferencián a Billings Ovulációs Módszer alkalmazásának a családi élet harmóniájában és a házaspár közötti kölcsönös szeretet növekedésében betöltött fontos szerepéről, valamint a módszer szerinti életvitel folyamán a házaspár közötti egység, tisztelet, kommunikáció, bizalom és intimitás mélyüléséről hallhattak előadásokat a jelenlévők. Az öt kontinensről érkezett képviselők a helyi Billings központok működéséről és eredményeiről számoltak be, illetve műhelyfoglalkozásokon a tapasztalt nehézségekről és megoldási lehetőségekről egyeztettek.

A nyíregyházi Lukács házaspár négygyermekes szülőkként a Billings Ovulációs Módszer akkreditált oktatói és a Magyarországi Billings Központ működtetői, akik különféle felkéréseknek eleget téve plébániai jegyesoktatás, családi- vagy házas hétvégén szervezett előadások, iskolai rendkívüli osztályfőnöki órák és egyéb programok keretében ismertetik a módszert, majd az érdeklődő, a Billings ovulációs módszert megtanulni és alkalmazni kívánó házaspárokkal személyre szabott tanácsadó konzultációkon foglalkoznak.

A konferenciát követő négynapos oktatóképzőn a magyar képviselet még kiegészült nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium tanárával, Nagy Évával. A képzést az ausztrál Joan Clements vezette, aki a Billings Ovulációs Módszer Nemzetközi Szervezet egyik igazgatója. A melbourne-i érsekség nyugalmazott munkatársa több mint harminc éve oktatja a módszert számos országban. A 2015 októberében megrendezett rendkívüli családszinóduson Ferenc pápa által felkért szakértő, az élet- és a család védelméért végzett munkásságáért a Cross Pro Ecclesia et Pontifice pápai kitüntetést kapta. 

A továbbképzésen a Billings-módszer speciális egészségi és életállapotbeli helyzetekben való alkalmazásának tudományos igazolásáról, a négy alapszabály mindenféle körülményekre vonatkozó helytállásáról, a különféle rendellenességek visszakövethetőségéről és kezelhetőségéről tanultak a résztvevők, számos esettanulmány elemzésével, valós és fiktív esetek modellezésével, rendkívül gyakorlatias, interaktív formában. A kurzus végén oktatóképzői oklevelet és segédanyagokat kaptak.

A program örömteli eseménye, hogy sor került a Billings Europe Szervezet első találkozójára és kapcsolatfelvételére is. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Lettország, Románia, Albánia, Horvátország és Magyarország oktatói tartoznak egyelőre ebbe a körbe, de természetesen a cél az, hogy minél több elkötelezett család- és életvédő működjön együtt az európai országok képviseletében, egymás munkáját segítve.

Egy ausztrál házaspár, Evelyn és John Billings által kidolgozott természetes módszer, a XX. századi orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése. Minden nőnek és minden párnak ajánlott, akik úgy tekintik a termékenységet és egészséget, mint ajándékot, amelyet meg kell becsülni, meg kell őrizni.

Alapja: önmegfigyelés. Mindössze a méhnyakban termelődő nyák változásainak figyelemmel kísérése és ennek az ismeretnek az alkalmazására van szükség. Megtanulása egyszerű, képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható.

A módszer használható:

– családtervezésre: a fogamzás elérésére vagy elkerülésére, álmeddő panaszok esetén;

– a menstruációs ciklus követésére;

– a női egészség nyomon követésére.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Billings.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria