Nyitott Templomok Napja Monoron

Hazai – 2014. szeptember 22., hétfő | 10:05

A környéken élő művészek hangversenye, hátrányos helyzetű gyerekek hangszeres bemutatója, mézeskalács-díszítés és irodalmi est várta a templom látogatóit szeptember 21-én este Monoron, a Nyitott Templomok Napján, melyet az Ars Sacra Fesztivál keretében rendeztek meg.

Több évre visszatekintő hagyománya van a monori katolikus templomban ennek a rendezvénynek, amely alkalom arra, hogy a városban és a környező falvakban élő művészeket megismerje a templomi közösség. Mivel számos elismert művész él Monor környékén, a rendezvény egyben lehetőség arra, hogy az irodalom, a zene és a képzőművészet a templomba vonzzon sokakat.

Az estet a monori cigánytelepen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Szimfónia Programban hegedülni tanuló gyerekek koncertje nyitotta meg. Az immár egy éve működő programban – amelyet korábbi híradásunkban bemutattunk – a zene legfőképpen arra szolgál, hogy a gyerekeket együttműködésre és közös munkára tanítsa. A részt vevő gyerekek igyekezetükkel és lelkesedésükkel megindítják a közönséget. Legtöbben egyelőre inkább a ritmust adják hangszereiken, de a legtehetségesebbek, legszorgalmasabbak már komolyabb dalokat is el tudnak játszani. A programot a gyerekek zenetanárai mutatták be a templomot megtöltő közönségnek.

A koncertet mézeskalács-bemutató követte, majd a gyerekek mézeskalács szíveket díszíthettek és játékos programokon vehettek rész a közösségi házban.

Az irodalmi műsorban a helyi gimnázium tanárai, diákjai és a templomi közösség tagjai léptek fel, az énekkar pedig gregorián dallamokat tanított a jelenlevőknek. 

Az est különleges eseménye az előző évek hagyományát követve Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes és – az ezúttal orgonán játszó – Mocsári Károly zongoraművész koncertje volt, amelyen közreműködtek a zeneiskola művész-tanárai is, Edőcs Tamás fuvolán és Mocsári Emma zongorán. 

A templomot Kruchió László dekorációja díszítette.

Fotó: Kériné Veroczki Barbara

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria