Nyolcszáz éve érkeztek a ferencesek a Szentföldre

Kitekintő – 2017. június 15., csütörtök | 19:10

Újraindulni onnan, ahol minden kezdődött 1217-ben – ezzel a céllal gyűltek össze Akkóban a jeruzsálemi és galileai ferencesek június 11-én. Nyolc évszázaddal ezelőtt ennél a földközi-tenger-parti városnál kötöttek ki az első Szentföldre érkező ferences szerzetesek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Keresztelő Szent János-templomban mintegy hetven ferences szerzetes vett részt a hálaadó szentmisén. Francesco Patton szentföldi kusztosz szentbeszédében rámutatott: az Akkóba érkező első szerzetesek megteremtették a ferences jelenlétet a Szentföldön, melynek a mai szerzetesek az örökösei. A kusztosz homíliájában a Szentháromságról elmélkedett, és hangsúlyozta: maga a szentföldi misszió is ebben a szentháromságos szeretettapasztalatban gyökerezik.

A rendnek írt levelében maga Szent Ferenc emlékeztetett rá, mi az értelme a ferences hivatásnak: Isten azt akarja, hogy evangelizáljanak és missziós munkát végezzenek. Ezért küldte el őket az egész világra, hogy tanúságot tegyenek róla szóval és tettekkel, és elmondják mindenkinek, hogy Istenen kívül senki nem teljhatalmú.

A jubileumi ünnepségen jelen lévő ferencesek jelképes gesztusként megújították szerzetesi fogadalmukat.

A szentmise után a részvevők bejárták Akkó városát Eugenio Alliata, a kusztódia archeológusa vezetésével. Az ünnepséget a város gyermekkórusának hangversenye zárta. Az előadott művek a békéről szóltak, melyre a Közel-Keletnek oly nagy szüksége van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Custodia.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria