Nyugat-európai felhívások a békéért

Kitekintő – 2014. július 23., szerda | 19:00

Az ír püspökök, valamint francia vallási vezetők is felhívást tettek közzé a Közel-Kelet békéjéért – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Az ír püspökök szerint „A közel-keleti üldözött és fenyegetett keresztény közösségek drámai helyzete sajátságos kihívást jelent az egész világ számára.”

Súlyos konfliktusok támadtak Irakban, Szíriában, Palesztinában és Izraelben. A főpásztorok ezért arra szólítják fel a híveket: imáikban és szolidaritásukban egyesüljenek ezekkel a szenvedő népekkel, hogy a béke és az igazságosság megvalósuljon hazájukban.

A felhívásban esztelennek és végtelenül fájdalmasnak nevezik a Közel-Keleten zajló tragikus eseményeket. „Ezeknek a napoknak az erőszakos tettei és pusztításai rámutatnak: ha a hitbeli és identitásbeli különbözőségek elhomályosítják közös emberi mivoltunkat, rettenetes erők szabadulnak el” – fogalmaznak.

Az ír püspökök aggodalmuknak adtak hangot annak kapcsán is, hogy a háborúk elpusztítják a Közel-Kelet gazdag kulturális és vallási örökségét és mély spirituális jelentőségét. Kérik a nemzetközi közösséget, ne tűrje, hogy megtagadják az alapvető emberi jogokat, és nyújtson védelmet mindazoknak, akik a konfliktusok területén élnek, és akik életüket kockáztatják, hogy eljuttassák a rászorulóknak a szükséges humanitárius segélyeket.

Az főpásztorok többször is idézik felhívásukban Ferenc pápa szavait, és John McAreavey, az ír egyház Iustitia et Pax bizottságának elnöke vezetésével arra szólítottak fel minden hívőt, hogy személyesen és közösen, a szentmiséken is imádkozzanak a Közel-Keleten szenvedőkért, a térség békéjéért és igazságosságáért.

Július 23-án, szerdán délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Charles John Brown érseket, Írország apostoli nunciusát.

* * *

Mialatt folytatódnak az összecsapások a Hamász és az izraeli hadsereg között a Gázai övezetben, a franciaországi vallási vezetők konferenciája (CRCF) szintén felhívást tett közzé a közel-keleti békéért, valamint az izraeli–palesztin konfliktus bármiféle manipulációja ellen.

A háború drámai elharapózása feszültséget idézett elő Franciaországban, ahol ezekben a napokban néhány tüntetésen összecsapásokra került sor a rendőrséggel, illetve támadást intéztek a párizsi zsidó közösség ellen.

A konferenciát alkotó keresztény, iszlám, zsidó és buddhista vallási vezetők július 21-én közzétett nyilatkozatukban határozottan elítélik ezt a szélsőséges reakciót. Kérik az igazságosság és a béke helyreállítását a térségben, és mindenkit a békéért való imára szólítanak.

A dokumentum aláírói között van a francia püspöki konferencia elnöke, Georges Pontier érsek, aki arra szólította fel a francia katolikusokat, hogy a július 27-ei vasárnapi szentmisén imádkozzanak a Szentföld és minden háború által sújtott térség békéjéért.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria