Nyugodt, családi légkörben – XVI. Benedek a bátyjával ünnepelte a születésnapját

Kitekintő – 2018. április 17., kedd | 17:04

Április 16-án töltötte be 91. életévét XVI. Benedek. Az Avvenire olasz katolikus napilap hétfői száma arról tudósított, hogy „az emeritus pápa Georg bátyjával együtt ünnepelt, aki pár napja érkezett Rómába, és nyugodt, családi légkörben töltötték a napot”.

A testvérek még 2012-ben

A szentszéki sajtóközpont közleménye szerint „a Pápai Svájci Gárda fúvószenekara néhány dalt játszott a Mater Ecclesiae-monostor előtt az emeritus pápa tiszteletére. Ferenc pápa hétfő reggeli szentmiséjét szeretett és tisztelt elődjéért ajánlotta fel, majd a nap során elküldte neki személyes jókívánságait.”

Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek titkára, a Pápai Ház prefektusa a TV 2000 olasz katolikus televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az emeritus pápa az ünnepnapot szentmisével kezdte, mely ez alkalommal ünnepélyesebb volt a szokottnál. XVI. Benedek latin nyelven mutatta be a szentmisét, ahogy minden alkalommal, amikor a testvére is jelen van. A reggeli után egy szép ének következett, amely mindig fontos Benedek pápának.

Az emeritus pápa közvetlen szolgálatát biztosító laikus nővérek finom ebédet készítettek számára. Ebéd után kis sétát tett a ház körül, majd délután rózsafüzért imádkozott. „Ferenc pápa szép üzenetet írt neki, és arra kért engem – nyilatkozta a Pápai Ház prefektusa –, hogy vigyem el jókívánságait és pápai áldását.”

Az emeritus pápa egészségi állapotára vonatkozó kérdésre Georg Gänswein így válaszolt: „Az értelme világos, de fizikai ereje egy kicsit meggyengült.”

A vatikáni Mater Ecclesiae-monostorban XVI. Benedek folytatja azt, amit lemondásakor ígért: imádkozik az Egyházért. Vendéget ritkán, csak különleges alkalmakkor fogad.

A közelmúltban Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa látogatta meg és ajándékozta meg az emeritus pápát az Oriente Cattolico legújabb kiadásával, a kongregáció alapításának centenáriumi ünnepsége alkalmából. Néhány napja pedig Maximilian Heim ciszterci teológus, az ausztriai heiligenkreuzi kolostor apátja látogatta meg, néhány rendtársa kíséretében. Maximilian Heim apát 2011-ben lett a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány kitüntetettje.

Az alapítványt XVI. Benedek pápa 2010. március 1-jén hozta létre a következő célokkal: a teológia ismeretének és tanulmányozásának előmozdítása; magas színvonalú kulturális és tudományos jellegű konferenciák szervezése; kiemelkedő teológiai kutató- és ismeretterjesztő munkát végző tudósok elismerése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria