Ökumenikus imádság a gázai igazságosságért és békéért

Kitekintő – 2009. január 8., csütörtök | 9:31

Több szervezet azonnali tűzszünet elrendelését követeli a Gázai övezetben. A Hamásszal való tárgyalást szorgalmazza Giacinto-Boulos Marcuzzo názáreti püspök, ugyanígy Raed Abusalia palesztin pap, az új szentföldi katolikus rádió vezetője. A venezuelai kormány tiltakozását fejezte ki az izraeli katonai offenzíva kapcsán.

Giacinto-Boulos Marcuzzo názáreti püspök megrendülését fejezte ki a Gázai övezetben tapasztalható mérhetetlen erőszak kapcsán, és a Hamász nevű szélsőséges iszlám szervezettel való tárgyalások megkezdésére buzdított. A tárgyalások megkezdésének szükségességére hívta fel a figyelmet Raed Abusalia palesztin katolikus pap is, a tragikus konfliktus megszüntetése érdekében. 

* * *

Sokakkal egyetértésben a Nemzetközi Karitász elnöke, Oscar Rodriguez Maradiaga érsek azonnali tűzszünet kihirdetését követeli a Gázai övezetben, a fegyveres konfliktus területén kialakult drámai humanitárius helyzetre hivatkozva. Véleménye szerint fel kell szólítani Izraelt, hogy vessen véget a Gázai övezetben folytatott katonai offenzívának. Tűzszünetre van szükség, hogy a háborús területen tevékenykedő civilek folytatni tudják segítő akcióikat, hogy a segélyszállítmányokat biztonságosan el lehessen juttatni a rászorulóknak – fogalmazott Oscar Rodriguez Maradiaga.

* * *

A venezuelai kormány január 6-án Izrael caracasi nagykövetének és a külképviselet munkatársainak Venezuelából való kiutasításításával fejezte ki tiltakozását a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva ellen. A venezuelai külügyminisztériumi közlemény „állami terrorizmussal” vádolja Izraelt, egyúttal megerősíti a dél-amerikai országnak a béke melletti elkötelezettségét, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásának igényét, és szolidaritásáról biztosítja a palesztin népet. Hugo Chávez venezuelai elnök január 5-én „gyilkossággal”, „népirtással” vádolta a zsidó államot a gázai offenzíva kapcsán.

* * *

Michel Sabbah, Jeruzsálem nyugalmazott latin pátriárkája január 4-én elmélkedést tartott azon ökumenikus imatalálkozón, amelyet tizenhárom jeruzsálemi egyház vezetője kezdeményezett a domonkosok templomában; jelen volt számos palesztin és héber nyelvű keresztény is. Az Efezusi levél következő verséről elmélkedtek: „Álljatok ki tehát: derekatokra csatoljátok a tisztaság övét, öltsétek magatokra az igazság páncélját, lábatokra húzzátok a békesség evangéliumának hirdetésére a készség saruját.”

Az elmélkedés után felolvasták Manuel Mussalam, a gázai Szent Család plébánia vezetőjének üzenetét: „A siralom völgyéből, Gáza vérrel áztatott földjéről, ahol a vér elfojtotta másfél millió szív boldogságát, a hit és a reménység szavait intézem hozzátok. Nem használom a „szeretet” szót, amely még nekünk keresztényeknek is a torkunkon akadt.” Levelében Manuel Mussalam Gáza drámai helyzetéről, a polgári lakosság, a kórházak egyre súlyosbodó helyzetéről írt. Az üzenet békefelhívással zárult.

Az ökumenikus összejövetelen különböző nyelveken imádkoztak a Gázai övezet lakosságáért, a foglyokért, az elhurcoltakért, a menekültekért, és azért, hogy legyen vége a támadásoknak és folytatódjanak a tárgyalások a békéért.

Magyar Kurír