Ókeresztény motívumokkal díszített páratlan germán leletet mutattak be Répcelakon

Kultúra – 2017. február 24., péntek | 11:27

Répcelak történetének egyik érdekes fejezetéről tartott előadást február 22-én Neményi Réka, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza: germán női sírból 1955-ben előkerült ókeresztény motívumokkal díszített értékes ékszereket mutatott be az érdeklődőknek a Vas megyei városban.


1955 a régészet szempontjából kiemelkedő dátum, ebben az évben kerültek felszínre az Iseum romjai Szombathelyen, ami óriási szenzáció volt a vasi megyeszékhely számára, hiszen mindez újabb bizonyítékot adott a város ókori szerepének jelentőségére. Azonban más is történt ekkor, erről számolt be előadása keretében Neményi Réka PhD-hallgató.

Répcelakon homokkitermelés közben egy helyi lakos 5. századból való germán női sírra bukkant. A sírból származó leletegyüttes része egy késő római nyaklánc, korong alakú zárótagján Krisztus-monogrammal és egy ezüstből öntött, ékvésett, aranyozott állatfejes tűs ruhacsat, azaz fibula – ismertette az előadó. Hozzátette, nem biztos, hogy csak ezek voltak a sírban. A sírt ugyanis nem a szakmai eljárásrend szerint rögzítették, emiatt sok kérdés maradt a leletekkel kapcsolatban.


A sírban talált tárgyak készítési technikája, anyaghasználata arra enged következtetni, hogy módosabb személyt temettek el itt. Az eredetileg a késő római hadsereg katonai öveinek bronzvereteit díszítő ékvésett, geometrikus spirálindák a felület fény-árnyék hatásával nyújtanak különleges látványt. A forma innen kerülhetett a római hadseregben nagy tömegben szolgáló zsoldosok közvetítésével a germánok díszítőművészetébe, ahol hamar a női öltözet kiegészítőinek, ékszereinek jellegzetes díszítőstílusává vált. A nyaklánc pedig önmagában is különleges, hiszen annak egyes elemeivel külön-külön már találkozhattak a régészek, de együtt még nem.


A nyakláncon lévő Krisztus-monogram azt jelenti, hogy viselője ismerte és elfogadta a keresztény szimbólumokat. Azt azonban már nem lehet tudni, hogy az ariánus vagy az ortodox keresztény közösséghez tartozott-e, ahogy azt sem, hogy meggyőződésből vagy a társadalmi pozíció miatt viselte a keresztény szimbólummal díszített nyakláncot. Az esten a résztvevők betekintést nyertek a népvándorlás korának Kárpát-medencei viszonyaiba is, hallhattak arról, mi segítette a régészeket abban, hogy a répcelaki sír leleteinek korát és stílusát meghatározzák.


Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria