Olimpikonokat látott vendégül a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium

Hazai – 2016. november 30., szerda | 13:39

November 24-én, csütörtökön a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium olimpikonokat hívott meg, akikkel sikerről és küzdelemről beszélgettek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Dugonics András Piarista Gimnázium a rendalapító Kalazanci Szent Józsefet ünnepelte, ennek keretében kerekasztal-beszélgetésre hívtak olimpikonokat és edzőiket. Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökőt, Nagy Péter súlyemelőt, illetve a paralimpikon futó ikreket, Biacsi Ilonát és Bernadettet látták vendégül az iskolában, a sportolók az olimpia mellett mindannyian kötődnek Szegedhez is.

Az olimpiai szereplés kivívása már önmagában sem könnyű feladat, a versenyzők rengeteg energiát és időt áldoznak a felkészülésre, sokszor néhány percért áldoznak fel értékes pillanatokat, hagynak ki családi eseményeket vagy kénytelenek háttérbe szorítani a baráti kapcsolatokat. Márton Anita például mindennap kétszer, hetente összesen tizenkét alkalommal edz, a felkészülés napi öt-hat órát vesz igénybe. Az edzések között a pihenésé a főszerep, de szerencsésnek mondhatja magát, hiszen hivatásos sportolóként nincs civil foglalkozása, nem dolgozik a hétköznapokban. Persze gondol a sport utáni karrierre, legutóbb épp egy középfokú edzői képzést végzett el.


A súlyemelő Nagy Péter is hivatásos sportoló, s bár elmondása szerint ő időben nem edz annyit, mint Anita, a sportág jellege miatt ez fizikailag nem is lenne lehetséges. A sportolók álma vált valóra azzal, hogy részt vehettek a riói olimpián, azonban mindenkinek kisebb-nagyobb áldozatokat kellett hoznia ezért. Biacsi Ilona és Bernadett például a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél dolgoznak hatórás műszakban az élsport mellett, így kell időt találniuk a versenyekre való felkészülésre. A paralimpikonok nagy részének egyébként van civil munkája, hiszen ők nagyon ritkán foglalkoznak a sporttal hivatásként. A Biacsi ikrek azt is elmondták, hogy ők rendkívül jó helyzetben vannak, hiszen ismernek olyan paralimpikont, aki három műszakban dolgozik, és így kell felkészülnie a versenyekre.

A kemény munka persze megéri, ahogy abban mind egyet is értenek. A sport szeretetet, kitartást és számos élményt nyújt nekik a mindennapokban, s bár sok lemondással jár a sikerek elérése, az élet mindig visszaadja a befektetett munkát.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria