Öltsük magunkra a Szűzanya alázatos lelkületét – Templombúcsú Nyírderzsen

Hazai – 2019. március 20., szerda | 9:02

Semmit sem ér a lemondásunk és vezeklésünk, ha nem tanuljuk meg a Szűzanyától az alázatos magatartást – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök március 17-én, a nyírderzsi templombúcsún. A főpásztor homíliájában az Istenszülő csendes háttérbe vonulását állította példaként a hívek elé.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nyírderzs középkori görögkatolikus temploma egy kis dombon áll a falu közepén. A rendben tartott kápolna falain foltokban tárulkozik fel a múlt: ódon freskók apró részletei fogadják a betérőket. Az oltár, a szentély falán lévő kereszt és az egykori stukkók a fal mellett szintén egy ősi világot idéznek.

Március 17-én, a Szűz Mária örömhírvételének ünnepére felszentelt templom előrehozott búcsúünnepén az egyházmegye főpásztorával, Szocska A. Ábel püspökkel ünnepelt a közösség.

A megyéspüspök homíliájában a Szűzanya alázatos magatartását idézte fel, felelevenítve János evangéliumából a kánai menyegző Máriára vonatkozó tanítását: Mária mint egy jó házigazda hívja fel Jézus figyelmét arra, hogy elfogyott a menyegzőn a bor, s bár fia először elhárította a kérést („Mit akarsz tőlem, asszony! Még nem jött el az én órám” – Jn 2,4), a szolgákhoz így fordult: „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” (Jn 2,4). A szolgák a víz borrá változtatásának csodája után Jézushoz fordulnak. Mária közben csendesen háttérbe vonul, nem kérkedik.

Ez a lelkület ad nekünk példát a nagyböjtre – hangsúlyozta a főpásztor. Semmit sem ér a lemondásunk, vezeklésünk, ha nem tanuljuk meg a Szűzanyától ezt az alázatos magatartást. Manapság az interneten hamis dicsekvés folyik: mindenki olyannak mutatja magát, amilyen sohasem volt. Szűz Mária sok mindent elmesélhetne magáról, ő azonban elhallgatja ezeket, nem dicsekszik, nem panaszkodik, tudja, hogy „aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják” (Mt 23,12).

A lemondásra, a vezeklésre, a titokban való leborulásra és nem a hivalkodásra tanít a Szűzanya visszahúzódó lelkületével – vele együtt mondhatjuk ki, hogy legyen meg az Isten akarata – zárta szentbeszédét Szocska Ábel püspök.

A templombúcsú ünnepén a főpásztor mellett a kerület papságát is köszöntötte a közösség és a házigazda, Zolcsák István parókus, aki Nyírcsászári filiájában, Nyírderzsen is szolgál.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria