Orgonaszentelés és hangverseny a pesti ferenceseknél

Kultúra – 2017. január 13., péntek | 10:54

Szentmise keretében orgonaszentelésre kerül sor a pesti ferences templomban január 14-én este fél 8 órától, a szertartáson közreműködik Deák László orgonaművész.


Az ünnepi műsorban elhangzó művek: N. de Grigny: Ave maris stella, J. S. Bach: Dór tokkáta és fúga BWV 538, M. Dupré: Deux esquisses és Liszt: Les Préludes (Deák László átirata). Az avatókoncerten a felújításról rövid képes beszámolót is fognak tartani. A szentmisére és a hangversenyre mindenkit szeretettel hív Kárpáti Kázmér ferences templomigazgató.

Az ország egyházzenei szempontból egyik legfontosabb orgonája felújítási munkálatairól Deák László orgonaművész számolt be:

Nyáron megtörtént a sípok és a belső szerkezetek kitakarítása. Mivel tizenöt év alatt hatalmas mennyiségű kosz gyülemlett fel, nem volt elég a kompresszoros kifújatás, hanem egyenként mosószeres vízben kellett a sípokat kimosni. Ezt mind a 4592 síppal meg kellett tenni, amelyek igen eltérő nagyságúak: a legkisebb 10 cm körüli, a legnagyobb pedig majdnem ötméteres. Ezután visszakerültek az orgonaszekrénybe, ahol intonálni és hangolni kellett őket. Ez a munkálat rendben befejeződött július végéig. Az ezt követő másfél hónapban néhány hangversenyen is megszólalt a hangszer a rendszeres miseszolgálaton kívül.

A felújítás második szakasza szeptember 20-án kezdődött meg, amikor leszerelték a játszóasztalt, valamint az elektronikát. Ez nem kis munka volt, tekintettel arra, hogy több ezer különböző kábelt kellett leforrasztani, és a négy klaviatúrát, valamint a pedált billentyűnként lekötni a mechanikus mozgatószerkezetről, amelyet traktúrának hívunk. Ez biztosítja az összeköttetést a billentyűk és a szélládán levő szelepek között, amelyek a sípok megszólaltatását teszik lehetővé. Jó néhány hét műhelymunka kellett a játszóasztal teljes felújításához, az új kezelőszervek felszereléséhez, hiszen az elektronika is megújult, és mint ilyen, sokkal több lehetőséget hordoz magában, köszönhetően a számítástechnika gyors fejlődésének.

A pesti ferences templom orgonájában ez a bizonyos elektronika gondoskodik a regiszterkapcsolók által a csúszkahúzó motorok működtetéséről, amelyek a sípok alatti szélládába engedik a szelet, és ez a billentyű megnyomására megszólaltatja a sípot. De az úgynevezett kopulákat is ez mozgatja, amelyek a klaviatúrák összekapcsolását hivatottak lehetővé tenni. Ezek most kibővülnek egy normál és hét úgynevezett oktávkopulával.

Mivel ennek az orgonának 64 regisztere van, szükséges, hogy ne egyenként kelljen bekapcsolgatni őket, hanem egy memória segítségével, melyet Setzer-kombinációnak hívnak. Ennek segítségével egy gombnyomásra előhívható egy bizonyos hangszínbeállítás. A régi rendszerben 256 ilyen kombinációs lehetőség volt, ami igen szűkösnek bizonyult, főleg a hangversenyek alatt, most az új rendszer már tízezer kombinációt tud működtetni. Mindez elmenthető egy pendrive segítségével, mely igen megkönnyíti a regisztrációk beállítását. Az orgona elkészülését némileg hátráltatta, hogy több új ötlet is született az új kapcsolók minél gazdaságosabb elhelyezésére, ami kicsit megnövelte a munkaidőt. Viszont emiatt nem került több pénzbe ez a plusz lehetőség. Miután visszakerült a játszóasztal a helyére, a több ezer leforrasztott kábelt vissza kellett forrasztani a helyére, és az új vezérlőszekrénybe el kellett vezetni, majd oda is bekötni. Egyenként ellenőrizni kellett a működésüket, majd összehangolni a vezérlőpanellel, melyet előtte szintén le kellett tesztelni, hogy az összes kimenete működőképes-e. Ezután kezdődhet a programozás, mely a különböző kábelekhez rendelheti a megfelelő funkciókat.

A hangszer felújításának összköltsége idáig tízmillió forint, melyet több részletben fizetett ki a templom március óta. A költségekhez nagyon sok támogató járult hozzá, akár névvel (amelyeket külön táblán fognak az orgonaszekrényen feltüntetni), akár név nélkül.

Forrás és fotó: Ferences Sajtóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria