Óriás Krisztus-szobrot és zarándokszállást áldottak meg Tarcalon

Hazai – 2015. április 21., kedd | 13:38

Ternyák Csaba egri érsek április 15-én Tarcalon megáldotta a templom mögötti, az Ó-temetőnél lévő dombon felállított Áldó Krisztus-szobrot és a településen található zarándokszállást – tájékoztat az Egri Főegyházmegye.


A szertartás keretében Ternyák Csaba arról beszélt, hogy a felállított szobor Isten áldását jelképezi az egész község számára.

Ezt követően került sor a plébánia tulajdonában lévő zarándokszálláshely épületének megáldására. Ez a korábban iskolaként működő épület – miután funkcióját vesztette – sokáig üresen állt, és egyre romlott az állapota. A plébánia éppen ezért igyekezett pályázati forrást találni az épület felújítására. Az új funkció kézenfekvő, hiszen a településen keresztül halad a Csíksomlyót Mariazellel összekötő Mária-út. Innen kapta az épület a nevét is: Mária Ház üdülő és rendezvénypont, egyházi és ifjúsági szállás.


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázaton az egyházközség mintegy 49 millió forint forráshoz jutott. Ebből 22 millió forintot építési költségre, 7,5 millió forintot eszközbeszerzésre fordítottak, kialakítottak egy 30 fő befogadására alkalmas szállás- és közösségi helyet, ahol már különböző képzéseket, tréningeket, zarándoktábort is szerveztek.


Az Áldó Krisztus-szobrot – amely a szerencsi Szabó Sándor szobrászművész fehér gránitból készült alkotása, s mintegy 8,5 méter magas – az elmúlt esztendőben egy vállalkozó adományozta a tokaj-hegyaljai településnek.

A felajánló egy márvány-, gránit- és kőfeldolgozással foglalkozó gávavencsellői cég vezetője – írja a Hegyalja Infó. Petró Attila hívő emberként sokat járt a tarcali Szent Teréz-kápolnában, ahol egyszer egy papírlapot talált, amelyen egy Jézus-szobor ábrázolása volt. Ez adta az ötletet arra, hogy megvalósítsa a tervet a Tokaji-hegy oldalában. A monumentális alkotást a szintén hegyaljai szobrászművész készítette öt hatalmas gránittömbből. Az adományozó mindössze annyit kért cserébe, hogy méltó körülményeket alakítsanak ki a szobor környékén.

„Egy sétányt építünk itt ki, ez augusztus végére készül el – mondta Butta László, Tarcal polgármestere a Hegyalja Infónak. – Gyümölcsfaligetet, tájjellegű bokrokat is telepítünk a két és fél méter széles sétány környezetébe. A szobrot négy reflektorral akarjuk megvilágítani, így szürkülettől pirkadatig is látható lesz” – tette hozzá a polgármester.


A szobortól a zarándokturizmus fellendülését várják. Erre minden esély meg is van Tarcalon, hiszen még ebben az évben elvégzik a Szent Teréz-kápolna felújítását is, a munkálatokat Degenfeld Mária grófnő finanszírozza.

Az ünnepi eseményen a nagyszámú zarándok mellett jelen volt a térség országgyűlési képviselője, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és a kormánymegbízott, valamint a Tokaji kistérség településeinek polgármesterei.

Fotó: Tarcal.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria