Őrizzük meg a szolidaritásunkat – Fertőtlenítőberendezést adtak át a pátyi Befogadás Házában

Hazai – 2020. július 3., péntek | 17:22

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Pátyon június 26-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza Időskorúak Otthonában átadta az első ózongenerátoros fertőtlenítőberendezést abból a húszból, amit a Porsche Hungaria Kft. ajánlott fel.

Az átadó ünnepségen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke elmondta: a Porsche Hungaria Kft. – a veszélyhelyzet során tett vállalásának megfelelően – a szervizbevételéből húsz ózongenerátoros fertőtlenítőberendezést és a működéshez szükséges antimikrobiális hatóanyagot vásárolt, amit felajánlott az NHKT számára. A tanács döntése alapján a hat nagy karitatív szervezet segítségével a berendezések az ország 19 megyéjébe, illetve a fővárosba kerülnek. A berendezésekkel több idősotthon fertőtlenítése válik lehetségessé, Pátyon az első berendezést adták át.

„Azt szeretném, ha a válság nélkül is megőriznénk az eddig tanúsított szolidaritásunkat” – mondta a koronavírus-járványra utalva Herczegh Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete a pátyi Befogadás Házában. Felidézett egy beszélgetést, amit egy külföldi ismerősével folytatott, és amiben arról volt szó, hogy Magyarországon erős a szolidaritás, és nemcsak a családon belül, hanem a különböző közösségekben is.

Soltész Miklós az ünnepségen elmondta, az NHKT munkáját segítő hat nagy karitatív szervezet – köztük a Katolikus Karitász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – nemcsak itthon segített, de a határon túlra is vitt adományokat.

Hozzátette, hogy az általuk működtetett nemzeti összefogás vonalán, illetve számlaszámán keresztül több mint 271 millió forintnyi felajánlás érkezett, és 14 hét alatt mind a 19 megyébe, 500 intézménybe jutottak el adományok.

Az államtitkár ismertette, hogy sok minden más mellett több mint 100 ezer maszk és több mint 25 ezer liter fertőtlenítőszer érkezett, valamint 25 ezer Béres csepp és nyolcezer Calivita immunerősítő.

Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volt három autókereskedő cég segítsége; a felajánlott járművekkel nemcsak az adományokat lehetett célba juttatni, hanem a frontvonalban dolgozó orvosok és ápolók is ki tudták velük váltani a tömegközlekedést, hogy minél kevesebb kockázatnak legyenek kitéve.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria