Örökfogadalmat ünnepeltek Sajópálfalán

Megszentelt élet – 2016. szeptember 9., péntek | 12:45

Az Istenszülő születésének ünnepén, szeptember 8-án, a „kis angyali öltözet” felvételével lett örökfogadalmas szerzetes Krisztina nővér. Szerzetesi életét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfalán, a Kenethozókról elnevezett női monostorban folytatja.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A keleti katolikus monasztikus szerzetesség eszméje újabb megerősítésének lett tanúja a sajópálfalai kegyhely hívőközössége szeptember 8-án. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke az ünnepre érkezett szerzetesek, a dámóci és a budai hívek, valamint a családtagok előtt mondott beszédében így buzdított: „Hordozzuk magunkban a szerzetesi élet megvalósításának szándékát.” 

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita az ünnep és a szerzetesi élet között vont párhuzamot: „Egy gyermek, Mária, az Istenszülő születésével kezdődik az a folyamat, amellyel Isten akarata beteljesülhet. A mai napon tudatosan vállalt újjászületésével Krisztust ölti magára egy fiatal leány. Mária a szerzetesek első mintája, a szüzesség és az anyaság egyként hordozója. Ugyanúgy, mint Máriában, a szerzetesekben is megjelenik a »szüzesség ékessége és az anyaság boldogsága«. A szüzességből fakad az a lelki élet, mellyel a szerzetes az egész egyházat termékennyé teszi. Ennek tükrében különösen a női szerzetesek hordozzák Mária hivatását. A szerzetes Isten szeretetéről tesz tanúságot, ebből meríthet erőt görögkatolikus egyházunk is.”

„Katalin testvér az örökfogadalomban Krisztina nagyvértanú nevét kapta. A név jelentése: Krisztus által fölkent személy. Krisztus nevét hordozza, és a Krisztushoz való ragaszkodásáról tesz tanúságot élete minden napján” – tette hozzá a metropolita.

Hosszú út vezetett a fogadalomig, hivatásában lembergi tanulmányai erősítették meg Krisztina nővért. Azonban a fogadalomtétel után is tovább kell fejlődnie, hogy a feltámadás titkát mind mélyebben élje meg, és tovább is tudja adni. Ahogy az öltözet feladásának szertartásában elhangzik: „Mert jó dolgokat sok fáradozással lehet megvalósítani, és erőfeszítés során lehet véghez vinni.”

A megszentelt ruhadarabok, melyeket egyesével ölt magára a jelölt, a krisztusi élet egyes mozzanatait jelképezik. Elsőként a paramandiászt kapja meg, hogy ez „állandóan emlékeztesse Krisztus édes igájára, és hogy vegye magára és viselje a könnyű terhet, a test minden vágyának megfékezésére”. A köntös a „lelki öröm ruhája”, a bőröv az „igazság ereje”, a mandiász az „üdvösség ruhája”, a kamilavka az „üdvösség és remény sisakja”. Legvégül a sarut, a „készség saruját” veszi fel, a „békesség evangéliumának hirdetésére, hogy készséges és figyelmes legyen az engedelmesség minden formájára és a jó cselekedetre”.

Erre a napra készült el Seres Tamás ikonfestő művész keze munkája nyomán a monostor homlokzatát díszítő, Jelről elnevezett Istenszülő-ikon. Az ikont a délutáni vecsernye előtt szentelte meg Orosz Atanáz püspök hét szerzetes jelenlétében.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria