Örökfogadalmat ünnepeltek a temesvári szalvatoriánusoknál

Megszentelt élet – 2017. szeptember 22., péntek | 10:40

Örökfogadalmat tett Sorin Vrânceanu szalvatoriánus szerzetes szeptember 15-én Temesvár-Erzsébetvárosban.

A szalvatoriánus rendet, hivatalos nevén az Isteni Üdvözítő Társaságát Johann Baptist Jordan alapította. A német fiatalembert a lelki szegénységben élő emberek világával való találkozás – akik nem vagy rosszul ismerték meg Istent, és nem szerették, nem bíztak benne – indította a papság útjára: 1878. július 21-én szentelték pappá. Jordan 1880-ban több hónapot töltött a Szentföldön, a Libanon hegyén megrázó élményben volt része: végigtekintve a Szentföldön, „egyszerre tudatára ébredt, hogy szerte a világon milyen nagy a vallási ínség”; és lelkébe hatoltak az Írás szavai: „Az az örök élet, hogy ismerjenek Téged, az egyedül igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust” (Jn 17, 3). Akkor született meg benne a válasz: „Igen, ó Isten, a Társulat hirdetni fog Téged és a Te egyszülött Fiadat”. Eredetileg nem akart új rendet vagy kolostort alapítani; elsődleges célja az Egyház megújítása volt: ehhez segítőket keresett – papokat és világi hívőket egyaránt.

Az 1881. december 8-án megalakult egyházi mozgalom először az Apostoli Tanítótársulat nevet kapta. Az alapító 1883. március 11-én, a Szent Péter-bazilikában tette le első szerzetesi fogadalmát, a Keresztről nevezett Ferenc nevet vette fel, és szerzetesi ruhába öltözött.

A szerzetesrend – mely 1893-ban a Societas Divini Salvatoris, az Isteni Üdvözítő Társasága nevet vette fel – sok fiatalt vonzott. A társaságnak 1884-ben 17, egy évvel később 32, 1889-ben 152 tagja volt: köztük papok, testvérek, kispapok, novíciusok és jelöltek.

Dessewffy Sándor csanádi püspök 1893-ban hívta meg egyházmegyéjébe a szalvatoriánusokat. Jordan atya Frydolin Cichyt küldte a csanádi egyházmegyébe, aki három éven keresztül lelkigyakorlatok és előadások által igyekezett megismertetni a szalvatoriánus karizmát Magyarországon. 1898-ban Dessewffy püspök a szalvatoriánusok gondjára bízta a Temesvár közelében lévő Mehala templomát, ugyanebben az évben Jordan atya létrehozta a magyarországi szerzetesközösséget. Az első világháborút követő trianoni szerződés értelmében Mehala már Romániához tartozott. 1951-ben Temesváron új szerzetesi központ létesült, mely önálló rendi egységgé lett.

Jelenleg harmincnyolc országban közel ezerkétszáz szalvatoriánus szerzetes hirdeti az evangéliumot.

Forrás: Romkat.ro; Salvator.hu

Fotó: Manu Nitsch/Romkat.ro; Salvator.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria