Örökfogadalom a győrújbaráti alexiánusoknál

Megszentelt élet – 2017. január 16., hétfő | 17:17

Vendrey Leó testvér december elején tette le örökfogadalmát Győrújbaráton Daniel McCormick provinciális jelenlétében.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alexiánus rend életében december 8., a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe kiemelt helyet foglal el. Az Egyesült Államokat, Magyarországot és a Fülöp-szigeteket magában foglaló, a Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett provincia ezen az ünnepen tartja a szerzetes testvérek fogadalomtételeit.

2016-ban az amerikai közösségben Tom Klein testvér, a magyarországi misszióban pedig Leó testvér – Lawrence Krueger generális atya megbízásából Daniel McCormick provinciális jelenlétében – tette le örökfogadalmát. Az ünnepélyes szentmisét Veres András győri megyéspüspök celebrálta a kisbaráti Szeplőtelen Fogantatás-templomban. A szertartáson német, amerikai és ír testvérek is jelen voltak.

Alexiánusok
(Congregatio Fratres Alexiani, CFA)

Az Alexiánus Testvérek Kongregációjának kezdete visszanyúlik a begárdokig, akik Krisztus szellemében mindennapi kenyerükért koldultak, szolgálták a szegényeket, ápolták a betegeket és a segítségre szorulókat. Több mint nyolcszáz évvel ezelőtt Németországban, Hollandiában és környékén alakult meg a rend. A begárdokról a legkorábbi leírást 1259-ből találjuk Aachen város levéltárában, amelyben arról értesülünk, hogy a város adományt adott nekik azért, hogy segítsenek a szegényeken és a hajléktalanokon. 1347-ben kitört Európában a pestis, ekkor a begárdok ápolták a betegeket, temették a halottakat. Fontos feladatuknak tekintették, hogy Jézus tanításáról és tetteiről is prédikáljanak.

Idővel megalakult a begárdok vallási közösségének több csoportja. A begárd közösségek Szent Ágoston regulája szerint éltek. Szent Alexiust (Elek) választották védőszentjükké a 16. században. Alexius egy gazdag római szenátor fia volt, aki feladta gazdagságát, házasságkötésének éjszakáján pedig, megegyezve menyasszonyával, otthagyta a világi életet, és elment Szíriába, ahol koldult, és az adományokból segítette a szegényeket.

1458-ban II. Piusz kiváltságlevelet adományozott számukra. 

1472-ben IV. Sixtus pápa hivatalosan elismerte az Alexiánus Testvérek Kongregációját mint pápai jogú szerzetesrendet. Az alexiánusok kiterjesztették missziójukat az Egyesült Államokra is. 1866-ban Bonaventur Thelen testvér a németországi Aachenből megérkezett New Yorkba. 1866. június 22-én Chicagóban egy kis faházban alapította meg az első kórházat, majd St. Louisban folytatta tevékenységét.

Az első beteget maga Bonaventur testvér vitte karjaiban a kórházba. Ezen a nyáron Chicagóban az alexiánus testvérek hősiesen ápolták a kolerajárvány betegeit, és példamutatásuk nyomán elterjedt tevékenységük jó híre, amelyet a mai napig megőriztek.

Az Alexiánus Testvérek Kongregációjának egészségügyi szolgálata Németországban, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Angliában, Írországban, Indiában és a Fülöp-szigeteken működik. A Szeplőtelen Szűz Máriáról elnevezett amerikai tartomány támogatja a Fülöp-szigeteken, Davao városában működő szolgálatot, gondoskodik a szegények orvosi ellátásáról.

A tartományfőnökség kezdeményezésére 2001 novemberében megszületett az alexiánus rend magyarországi közössége megalapításának terve. A rend legfőbb elöljárója és tanácsa hivatalosan 2003. február 13-án hagyta jóvá az alexiánusok letelepedését Magyarországon. Kolostoruk Győrújbaráton létesült, amely mellett egy jelentős befogadóképességű intézmény, az időseket gondozó Szent Erzsébet Otthon épült fel.

A kongregáció központi háza 1948 óta Tennessee államban (USA), Signa Mountainben található.

Forrás: Katolikus.hu

Forrás és fotó: Alexiánusok.Blogspot.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria