Orosz Lóránt ferences szerzetest definitor generálissá választották

Megszentelt élet – 2015. május 25., hétfő | 20:55

A ferencesek Assisiben ülésező nagykáptalanján, május 23-án megválasztották a nyolctagú definitórium tagjait, a definitor generálisokat, köztük Orosz Lórántot, a Magyarok Nagyasszonya Rendtartomány szerzetes papját – tájékoztatta szerkesztőségünket a Ferences Sajtóközpont.


A definitórium tagjait azután választották meg, hogy az amerikai Michael Anthony Perryt május 21-én miniszter generálissá, az argentin Julio César Bunadert május 22-én vikárius generálissá újraválasztották.

Orosz Lóránt 1961-ben Szentesen született, Szegeden érettségizett, 1985-ben a Miskolci Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett. 1987-ben kezdte meg a ferences noviciátust, 1988-ban tett egyszerű, 1991-ben pedig örökfogadalmat. 2005-ben szentelték pappá. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 1994-ben teológiai, az ELTE-n 1995-ben szociológiai diplomát szerzett, majd Rómában a ferencesek pápai egyetemén 2001-ben kánonjogból tudományos fokozatot ért el.

A rendtartományon belül különböző megbízatásai voltak, így tartományi titkár, illetve oktatási és nevelési titkár, házfőnök, magiszter, definitor és helyettes provinciális volt. 2001-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola professzora, 2008–2012 között pedig rektora volt. 2012-től mostanáig a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet vezető ferences közösség, illetve a közép-európai ferences missziós központ (MZF) vezetőségi testületének tagja volt.

A definitor generálisok megbízatása hat évre szól. Rómába kell költözniük, és minden korábbi megbízatásuk megszűnik. Feladatuk a generális tanács ülésein a döntési folyamatban részt venni. A miniszter generális a definitorokat speciális, állandó jellegű feladatokkal is megbízhatja. Orosz Lórántnak valószínűleg az Alpokon túli és a spanyol provinciákkal való kapcsolattartás lesz a sajátos megbízatása, ami sok utazással jár.

A nyolcfős új definitóriumnak három európai (magyar, bosnyák és olasz), két latin-amerikai, egy ír (az angol nyelvű országok számára), egy afrikai (kenyai) és egy ázsiai (filippínó) tagja van.

Fotó: Ferences Sajtóközpont

Magyar Kurír