Oroszországba látogat Pietro Parolin bíboros államtitkár

Kitekintő – 2017. július 20., csütörtök | 17:49

A vatikáni államtitkár a pápa munkatársaként látogat augusztusban Oroszországba, ahol a tervek szerint találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel.

A pápa munkatársaként utazom Oroszországba. Ferenc pápa hidakat kíván építeni, hogy növekedjen a világban a megértés és a párbeszéd képessége, továbbá azt szeretné, hogy az igazságosság és a béke légköre és környezete alakuljon ki – fogalmazott Pietro Parolin a RAI olasz televízió Ferenc, a párbeszéd pápája című műsorában. – Hagyom, hogy a Szentlélek vezessen. Oroszország esetében a hidak építése osztozást jelent a kétoldalú kapcsolatokban, amelyek már léteznek és amelyek érintik a Katolikus Egyház tevékenységét és az Ortodox Egyházzal folytatott párbeszédet. Figyelembe kell venni azt a nemzetközi tevékenységet, amelyben Oroszország aktívan jelen van, mint például a Közel-Kelet, Szíria és Ukrajna kérdése. Ezekben az országokban a múlt évben jártam.

A Szentszék diplomáciai tevékenységéről szólva Parolin bíboros elmondta, a Szentatya azt akarja, hogy az beleilleszkedjen napjaink valóságába, amelyben a békéért, az igazságosságért és a fejlődésért kell dolgozni.

A párbeszéd találkozást, egymás megismerését jelenti, valamint megértést; azt, hogy belépünk a másik helyzetébe, megértjük a nézőpontját, olyan területeket keresünk, amelyekben együtt tudunk működni. A pápa a testvériség új útjainak megnyitását keresi és meg akarja érinteni az ember szívét. Sokszor hangsúlyozza a személyes megtérés és az irgalmasság jelentőségét – ezek terápiás szerepet is betölthetnek a népek és országok közötti kapcsolatokban. A közöny falainak lebontásával a Szentatya abban reménykedik, hogy a találkozás és az együttműködés új terei növekednek, az utolsóktól, az anyagi és spirituális szegénység helyzeteiből kiindulva – hangsúlyozta a bíboros államtitkár.

* * *

A RAI által készült televízió-műsor áttekinti Ferenc pápa eddigi nemzetközi apostoli útjait, mégpedig a párbeszéd fogalmát a középpontba állítva. A párbeszéd kiemelkedően fontos a pápa közelgő, immár huszadik útja kapcsán is: szeptember 6. és 11. között ugyanis Kolumbiába látogat a Szentatya.

Marcelo Sanchez Sorondo püspök, a Pápai Tudományos és Társadalomtudományi Akadémia kancellárja úgy fogalmazott a tévéműsorban: „Amikor a pápa a világ vezetőivel találkozik, azt kéri, hogy figyeljenek a társadalmi igazságosságra, mert az Egyház kötelessége, hogy igazságot kérjen a szenvedők számára, valamint a migránsok, szegények és rabszolgák számára.”

Beniamino Stella bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa is a párbeszéd jelentőségét emelte ki: „Ferenc pápa szerint az Egyháznak nyitottnak kell lennie a találkozásra. Ezért kéri, hogy a papok képezzék magukat és egy olyan pap modelljét állítsák maguk elé, aki a földrajzi és egzisztenciális perifériákon él, aki egyesíti az emberiséget és mély lelkiséggel bír.”

Ferenc, a párbeszéd pápája című műsor július 19-én éjfélkor került adásba a RAI egyes csatornáján. Július 23-án délben megismétli a RAI Storia, külföldön pedig a RAI Italia csatorna.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria