Országos ruszin nemzetiségi búcsút tartottak Sajópálfalán

Hazai – 2017. szeptember 7., csütörtök | 9:01

Idén szeptember 2-án került sor a hagyományos ruszin nemzetiségi búcsúra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfalán, a Szentlélek görögkatolikus templomban. A zarándoklatot immár ötödik alkalommal rendezték meg szeptember első hétvégéjén.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsú elején a Szent István apostoli királyunkat is dicsőítő utrenyét Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezette. Ezt követően a zarándokok a Kárpátaljáról érkezett papnövendékek közreműködésével a paraklisz szertartását végezték el.

A két nyelven, ószlávul és magyarul bemutatott ünnepi Szent Liturgiát Nil Jurij Luscsak munkácsi görögkatolikus segédpüspök vezette, a miskolci és a munkácsi egyházmegye papjainak koncelebrálásával. A segédpüspök, aki először látogatott Sajópálfalára, homíliájában az Istenszülő-kegyképre tekintve saját megérintettségéről is beszélt. Mária arcáról a kedvesség és a törődés mellett némi szomorúság is tükröződik – mondta a segédpüspök, akinek szavait Trescsula László filkeházai adminisztrátor tolmácsolta. „Ahogyan Mária életében, a mi életünkben is ez a kettősség jár együtt. Az Istenszülőre tekintve azonban erőt merítünk saját keresztünk hordozásához” – fogalmazott a segédpüspök.

Mária szívében Isten dicsérete és Isten akarata volt az első – emlékeztetett Nil Luscsak, majd felidézte Szent István személyét is, hiszen a búcsú napja a julián naptár szerint az ő emléknapja is egyben. Szent István király mindig irgalommal fordult a szegény emberek felé, „keze soha nem záródott be az őt kérők előtt”, mert az ő életében is, mint Máriáéban, Isten állt az első helyen. „Ez felhívás számunkra: megdicsőíteni Istent az életünkkel”, és átadni hitünket gyermekeinknek – mondta a segédpüspök. Beszéde végén azon óhaját fogalmazta meg, hogy mindannyian tapasztaljuk meg azt az örömöt, hogy „Mária velünk van”.

Az országos ruszin nemzetiségi búcsún jelen voltak Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője; Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke, valamint helyettese, Szilcer-Likovics Olga is.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria