Országos tábornyitót tartott a Katolikus Karitász

Hazai – 2016. június 23., csütörtök | 13:41

Megkezdődtek a Karitász-táborok az ország több tucat pontján. A katolikus segélyszervezetnek köszönhetően 10 hét alatt több mint 5 ezren nyaralhatnak majd számos helyszínen. Az országos tábornyitó ünnepséget június 22-én rendezték meg a Vas megyei Nardán, ahol immár tíz éve táboroznak gyermekek.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megnyitó ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Karitász elnöke vezetésével mutattak be a tábori sátorban mintegy 150 gyermek és ugyanennyi vendég részvételével.

A szentmise elején meglepetésként Árvai Ferenc egri karitászigazgató vezetésével 25 pétervásárai gyermek is csatlakozott a táborozókhoz az Egri Főegyházmegyei Karitász szervezésében. Így megvalósult az a cél, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a segélyszervezet jubileumi évében kibővíthesse tevékenységét.

Szentbeszédében Veres András Morus Szent Tamást állította példaként a táborozók elé, aki hitében állhatatosan kitartott életében: „Sokszor megtapasztaljátok, hogy csak akkor nyugodt a lelkünk, ha őszinték vagyunk. Ha rosszaságon kapnak valakit, legtöbbször sokan rögtön tagadják, hogy ők tették volna. Ilyenkor viszont ott marad a zaklatottság a lelkünkben, amit a lelkiismeretünk mozgat. De ha sok ilyet teszünk, a lelkiismeretünk elalszik.”

A püspök arra biztatta a gyerekeket, hogy mindig maradjanak becsületesek, ne hazudjanak. „Ha mégis valami rosszat teszünk, vállaljuk a felelősséget is érte.” Imádkozzunk együtt azért, hogy tudjunk jók, becsületesek lenni és az igazságot mindig keresni – zárta Veres András püspök beszédét.

A szentmise után Spányi Antal püspök és Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója átadta a segélyszervezet jelen lévő egyházmegyei vezetőinek azt a 30 millió forintot jelképező utalványt, amelyet a következő hetekben a nyári táborokra fordítanak a csoportok.

Ezzel egyben megkezdődött a 1356-os adományvonal kampánya, amelynek hívásával augusztus 14-ig a táborokat lehet támogatni. A kampány indításaként minden táborozó egy, a 1356-os adományvonal hirdetésével ellátott lufit engedett fel a levegőbe, hogy hírül adják az akció kezdetét.

Végül – már a játékos programok keretében – sok színes kézlenyomattal is kirajzolták a gyerekek az adományvonal számát. A nap további részét légvárakban ugrálással, élő csocsóval, pingpongozással, kézműves-foglalkozással töltötték a gyermekek.

Az idei táborokra mintegy 30 millió forintot fordítanak a Karitász egyházmegyei központjai és plébániai csoportjai. A segélyszervezet országos központja 12 millió forint értékben támogatja utalványokkal a táborozó gyermekeket.

A Karitász táboraiba a plébániai önkéntesek által ismert nehéz helyzetben – sokszor mélyszegénységben – élő családok gyermekei és fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok vehetnek részt. Sokuk számára ez az egyetlen nyaralási lehetőség, és nem ritka, hogy váltóruha nélkül érkeznek az egyhetes táborokba. Így a Karitász-önkéntesek nem csupán színes programokkal várják őket, hanem igyekeznek segíteni is a rászorulóknak.

Országszerte számos plébánián, lelkigyakorlatos-házban, illetve balatoni üdülőkben zajlanak a táborok, amelyek közt van bentlakásos, napközis, tematikus, illetve kézművestábor is. Az egyhetes rendezvények a gyermekeknek  ingyenesek. A Balaton mellett 300 gyermek nyaral majd az Erzsébet-táborban.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria