Osszuk meg erőnket másokkal – A Katolikus Szeretetszolgálat zarándoklata Mátraverebély-Szentkútra

Hazai – 2019. június 28., péntek | 19:08

Jézus Szentséges Szíve ünnepén, június 28-án Mátraverebély-Szentkúton tartották a Katolikus Szeretetszolgálat intézményeinek zarándoklatát, amelynek keretében a jelenlévők részesülhettek a betegek szentségében.

Orosz Lóránt OFM a nemzeti kegyhely igazgatója fogadta az idősotthonok, és a szeretetszolgálat más intézményeinek lakóit, valamint segítő munkatársait, akik csoportokban érkeztek Szentkútra. A zarándoklaton a Katolikus Szeretetszolgálat tíz intézménye képviseltette magát, köztük az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon és a csákvári Szent Vince Családok Átmeneti Otthona.

Orosz Lóránt OFM rövid ismertetőt tartott a résztvevőknek a Jézus Szíve tiszteletről, és a betegek kenetéről, majd megáldotta őket.

A zarándokok ezt követően katekézist hallgathattak, amelyet a szentkúti szabadtéri oltárnál Káposztássy Béla gyáli plébániai kormányzó tartott a felnőttek és gyermekek kereszteléséről A Katolikus Egyház katekizmusa alapján. Elmondta, az apostoli kortól kedve fokozatosan alakult ki a felnőttkeresztelésre való felkészítés rendje. A hittanulónak (katekumen) meg kellett ismernie, mit jelent Krisztust követni, hitben élni az Egyház közösségében. Napjainkban ismét szükségessé vált – főként a nagyvárosokban – a katekumenátus bevezetése, hiszen sokan jelentkeznek keresztelésre már felnőttként.

A hitbe való bevezetés időszakában a katekumen belátja, hogy Isten és ember kapcsolatában, így a megtérésben is Isten a kezdeményező, övé az első lépés, a jelölt megérti, hogy fontos a hit közösségi jellege, illetve a katekumenátusban érlelődik a hit, nevelődik a szív, az ész, az akarat. Az egész keresztény életet bemutató oktatás tulajdonképpen bevezetés az üdvösség misztériumába – hangsúlyozta Káposztássy Béla. Nehéz ezt megmagyarázni, a liturgikus cselekmények (amit látunk, hallunk) a kimondhatatlanra utalnak, az ember és Isten találkozására.

A katekézisben az előadó a gyermekkeresztelésről is beszélt. Rámutatott, hogy ez a gyakorlat az első időktől fogva létezett, és alapvetően az a katolikus keresztény tanítás és tapasztalat húzódik meg a gyakorlat mögött, hogy az ember magára hagyva önpusztító módon kezd élni. Hogy az ember élete ne vegyen rossz irányt, „kegyelmi erőforrás szükséges – ez a keresztség, amely eltörli a bűnöket, és amely által megkapjuk a Szentlélek pecsétjét, Isten kegyelmét, mely megtart és megerősít” – mondta az előadó.

A katekézis után kezdődött a szentmise, amelynek főcelebránsa Varga Lajos váci segédpüspök volt. A mise elején a püspök köszöntötte a jelenlévőket és hangsúlyozta, hogy a szeretetszolgálat fontos, hiszen meg kell osztanunk javainkat, erőinket a másik emberrel.

Szentbeszédében Varga Lajos arról beszélt, hogy Jézus Szíve ünnepén lényegében Jézus Krisztus személyére (isteni és emberi mivoltára) emlékezünk. A szív elválaszthatatlan az ember egészétől. Másrészt a szív az érzelem központja, és Szent Pál rómaiaknak írt levele alapján tudjuk, Isten szereti a világot, és az embereket, az idők teljességében pedig elküldte közénk Jézust, és általa megtörtént a bűnös emberiség kiengesztelődése.

A bűnök elválasztanak a mennyi Atyától, de Isten megelőzte a bocsánatkérésünket, részéről megtörtént a bűnbocsánat és a kiengesztelődés is. Ezért az Egyház feladata a kiengesztelődés szolgálata a szentségek kiszolgáltatása, ünneplése által. Varga Lajos hozzátette: a részünkről Isten engesztelése megvalósulhat a jó cselekedeteinkben és az imáinkban, de a legtökéletesebb módon a szentmisében, s ott a szentáldozásban, amikor bekapcsolódunk Jézus egyetlen és örök áldozatába.

Ez után a püspök arról beszélt, az ó- és az újszövetségből tudjuk, hogy a Jó Pásztor gondoskodó szeretettel vigyáz az övéire, és zöldellő legelőre vezeti a nyáját, azaz táplálékot is ad nekik. Isten az embereknek törvényt ad, lelki táplálékul pedig az Oltáriszentséget.

A betegséggel küzdő emberek számára a segédpüspök a fájdalmas rózsafüzér imádkozását ajánlotta, és hangsúlyozta, hogy a szenvedőt segítheti annak tudatosítása, hogy Jézus a mi fájdalmainkat vette át a keresztfán.

A homília után, a szentmise keretében került sor a betegek kenetének közösségi kiszolgáltatására. A zarándoklat litániával, valamint a kegytárgyak megáldásával ért véget a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhelyen.

Fotó: Bókay László

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria