Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek

Hazai – 2017. július 4., kedd | 13:32

Ötmilliárd forint támogatásra pályázhatnak szociális és gyermekvédelmi szakellátást nyújtó egyházi és civil szervezetek – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára július 3-án, Budapesten.

Soltész Miklós közölte: a pályázók projektenként minimum 70, maximum 450 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek európai uniós forrásból.

Az államtitkár rámutatott: az elmúlt hat évben 2,4-szeresére nőtt az egyházak és másfélszeresére a civil szervezetek közfeladat-ellátása a szociális és gyermekvédelmi területen, ezért fontos, hogy plusz segítséget kapjanak a kormánytól munkájukhoz.

Soltész Miklós kitért arra, hogy miközben a szociális és gyermekvédelmi területen 2010 óta egyharmadával nőtt az ellátottak száma, addig a támogatásuk megduplázódott.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára ismertette: a pályázat célja a szociális és gyermekvédelmi ellátást nyújtó szervezetek szakmai, módszertani és informatika fejlesztése.

Ezek a szervezetek sokszor országos hálózatként működnek, és fontos, hogy az egyes helyeken lévő „tudástőkét” összegyűjtsék és megosszák – hangsúlyozta. Hozzátette: reményeik szerint a pályázat segít, hogy a szervezetek fejleszthessék saját szolgáltatórendszerüket, új módszertani, szakmatámogató rendszereket dolgozzanak ki, és így rugalmas válaszokat tudjanak adni az újabb és újabb kihívásokra.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a támogatás százszázalékos, vagyis nincs szükség saját forrásra.

Tájékoztatása szerint a pályázaton az intézmények működésének hatékonyságfejlesztését, az intézményirányítás megerősítését, új irányítási rendszerek kidolgozását és bevezetését támogatják. Pályázni lehet emellett a szervezetek működését összehangoló rendszerek és a működést segítő informatikai rendszerek kialakításával.

Schanda Tamás hozzátette: egy-egy projekt megvalósítása legalább 18, legfeljebb 30 hónap kell hogy legyen. A benyújtási határidő július 10.

A pályázati kiírás ITT  található.

Forrás: MTI

Fotó: Autista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria