Ötvenéves a Dombóvári Szent Lukács Kórház

Hazai – 2019. október 22., kedd | 9:00

Jubileumi szentmisével egybekötött kórházmegáldással ünnepeltek a hívek Szent Lukács napján, október 18-án Dombóváron. Az orvosok védőszentjének nevét viselő dombóvári kórház idén ötvenéves.

Az 1969-ben épült kórház 2002-ben vette fel az orvosok védőszentje, Szent Lukács nevét, ugyanebben az évben szentelték fel az épület mellett álló Maria Mater Dei kórházi kápolnát is, melyet a betegek, a hozzátartozók és a gyógyító személyzet számára terveztek, és amely október 18-án helyet adott az ünneplésnek.

A jubileumi szentmisét Nyúl Viktor pasztorális helynök celebrálta Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspökkel, Bartha Zsolt plébánossal és Hegedűs János plébánossal együtt. A liturgikus szolgálatban Csullag Gábor diakónus is részt vett. A szertartáson több orvos és ápoló is jelen volt.

Nyúl Viktor homíliájában kiemelte: Szent Lukács, aki egyedüliként maradt Pál apostol mellett, mint hűséges orvos az elesettek számára Isten meghosszabbított karja volt.

„Az Úr Lelke van rajtam, azért kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek. Elküldött, hogy hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabadon bocsássam az elnyomottakat, és hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét” (Lk 4,14–22) – idézett az evangéliumból a pasztorális helynök, majd az egészségügyben dolgozók egyik legfőbb feladatáról szólva rámutatott: az orvosoknak, ápolóknak küldetésük, hogy a társadalom perifériáján lévő embertársaikat megerősítsék abban, hogy Isten nem mond le róluk, hűséges hozzájuk és reményt ad, mely nem csal meg.

Ezt követően a béke kultúrájának építésére hívta fel a figyelmet a szónok, amire óriási szükség van egy olyan kórházban, mely nem csupán egy egészségügyi központ, hanem a békesség háza is lehet. Ehhez azonban nyitottnak kell lenni a párbeszédre, mert a béke akkor kezdődik, amikor az ember nem ellenségként, hanem testvéreként tekint embertársára.

Amikor Jézus azt parancsolja tanítványainak, hogy gyógyítsák meg a betegeket, akkor nem csupán a testre, hanem a lélekre is gondol. Ahogy Ferenc pápa is biztat: a kórházban dolgozók tegyenek meg mindent a gyógyulásért, védve az ember életét és méltóságát a fogantatástól a természetes halálig. A fizikai eszközök mellett cselekedeteikkel, szavaikkal és az evangélium hirdetésével is sokat tehetnek az orvosok és az ápolók – hívta fel a figyelmet Nyúl Viktor. – Ahogy a Szentatya megemlíti: gyengéden kell odafordulni a szenvedőhöz, a nehéz helyzetben lévő emberekhez. Nem elég beszélni a betegekhez, meg is kell hallgatni őket, mert a hallgatásnak szabadító ereje van, megkönnyebbít.

A szentmise végén a Dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója, dr. Kerekes László köszönetet mondott, és arra kért mindenkit, hogy imádkozzon a kórházért.

Végül Nyúl Viktor megáldotta a kápolnával szemben álló kórházépületet.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria