Óvadék ellenében szabadon engedik a házasságra kényszerített katolikus lány elrablóját Pakisztánban

Kitekintő – 2020. december 21., hétfő | 14:11

A karacsi elsőfokú bíróság óvadék ellenében szabadon engedi a keresztény kiskorú lány, Arzoo Raja elrablóját, melynek összegét 500 ezer pakisztáni rúpiában határozta meg (kb. 2700 euró), s hasonlóan döntött a többi bűnrészes, vagyis a gyermekházasságot celebráló imám és az emberrabló segítői ügyében is – értesítette a Fides hírügynökséget Mohammad Jibran Nasir, Arzoo Raja ügyvédje.

Keserűen kommentálta a döntést Mohammad Jibran Nasir: „Fellebbezni fogunk. A bírói döntés december 17-én született meg, miután Ali Azhar, a kiskorú keresztény lány 44 éves elrablójának ügyvédei kérvényezték az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezést.”

Az elsőrendű vádlott, Ali Azhar, valamint tettestársai óvadék ellenében való szabadon engedésének híre elszomorította és megsértette a pakisztáni vallási kisebbségeket. Az Arzoo ügyét követő keresztény aktivista, Dominic D’Souza a rendelet következményeire figyelmeztetett: „Pakisztánban nincs igazság a kisebbségek számára. Arzoo többé nincs biztonságban, egészen biztosan fel fogják keresni a családotthonban. Meg is félemlíthetik. Arzoonak és a családjának védelemre van szüksége.”

Osama Mehtab muszlim aktivista nagyra becsüli Mohammad Jibran Nasir erőfeszítéseit, hogy igazságot szolgáltassanak a kislány családjának, s azt mondta: „Folytassátok az igazságért vívott harcot! Az olyan emberek, mint ti, azért küzdenek, hogy megmentsék méltóságunkat, s hogy kevésbé kelljen szégyenkeznünk a vallási kisebbségeket ért igazságtalanságok miatt.”

A 13 éves katolikus lányt, Arzoo Raját a 44 éves Ali Azhar elrabolta, erőszakkal áttéríttette az iszlámra, majd arra kényszerítette, hogy házasságot kössön vele. Az ügyet Szindh legfelsőbb bírósága elé vitték, amely a lány korát meghatározó orvosi vizsgálatok elrendelése után semmissé nyilvánította a házasságot, a gyermekházasság eseteként megítélve azt. Arzoo Raját egy állami családotthonba küldték, miközben a legfelsőbb bíróság a vádlottak ügyében hozandó ítéletet a karacsi elsőfokú bíróság hatáskörébe utalta.

A december 9-én kezdődött bírósági eljárás során a pakisztáni büntető törvénykönyv 376. cikke alapján Ali Azhart, Arzoo elrablóját tekintik elsőrendű vádlottnak, amiért megerőszakolt egy kiskorú lányt, és megsértette a gyermekházasságot tiltó szindhi törvényt (Sindh Child Marriage Restraint Act, 2013). Az ügy további vádlottjai a házasság létrejöttében segítő tettestársak és tanúk, akik lehetővé tették a bűntény megvalósulását.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Wikipédia, Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria