Pakisztán: a párbeszéd segíthet megszüntetni a vallási intoleranciát

Kitekintő – 2014. július 30., szerda | 13:57

A vallási intolerancia Pakisztán egyik legnagyobb problémája - nyilatkozta a Fides hírügynökségnek Inayat Bernard, a lahorei St. Mary szeminárium rektora. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének tudósítása.

Pakisztánban fokozottan erősödik a tálib mentalitás, egy, az iszlám radikális változatát képviselő szunnita és pastu nacionalista mozgalom – erről beszélt a Fides hírügynökségnek adott interjúban Inayat Bernard, a lahorei St. Mary szeminárium rektora. Ezt a mentalitást az intolerancia, az előítéletek jellemzik – mondja a katolikus plébános. Ennek szellemében sok korániskolában és mecsetben azt tanítják, hogy a nem muszlimok hitetlenek, ez váltja ki a velük szemben megnyilvánuló erőszakos magatartást. Az iskolák tanterveiben is megjelennek a kisebbségekkel szembeni előítéletek.

A katolikus Egyház arra törekszik, hogy erősítse a párbeszédet a vallások között, hogy ezzel elősegítse egymás megértését. Közös rendezvényeket, találkozókat kezdeményeznek, melyeken mindig az áll a középpontban, ami összeköti az egyes vallások képviselőit. A közélet és a vallások vezetői közötti párbeszéd révén változtathatók meg az oktatás félreérthető tartalmai – hangsúlyozza Bernard atya. A Pakisztán északi részén működő karitász-segélyprogramok is elősegítették a kisebbségek jobb megítélését. Ezek a gesztusok hatással tudnak lenni a társadalomra – véli Inayat Bernard.

Magyar Kurír
(té)