Pakisztánban letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt egy Facebook-bejegyzés miatt

Kitekintő – 2016. szeptember 22., csütörtök | 18:04

Pakisztánban néhány napja istenkáromlás vádjával letartóztattak egy 16 éves keresztény fiatalt. A vád szerint többször is lájkolt a Facebookon egy fotót, mely a Kába szentélyt „nem megfelelő módon” ábrázolta.


Nabil Mászih 16 esztendős pandzsábi keresztény fiatalembert néhány napja tartóztatták le a pakisztáni büntető törvénykönyv 295. és a 295/A paragrafusa alapján. A 295. olyan esetekre vonatkozik, melyekben valaki beszennyez valamely szent helyet, vagy kárt okoz benne, azzal a szándékkal, hogy mások vallását megsértse. A 295/A hatókörébe azok a szándékos és rosszindulatú tettek tartoznak, melyek kifejezetten mások vallása vagy vallási elképzelései megsértésére irányulnak.

Nabil Mászih bűne az volt, hogy lájkolt egy fotót a Kába szentélyről. Azután, hogy blaszfémiával vádolták meg, családjának bujkálnia kellett, mert Pakisztánban sokan szeretik saját kezükbe venni a bíráskodást. Tartaniuk kellett a szomszédaiktól, ismerőseiktől, sőt, ismeretlenektől is – mindezt azért, mert a fiú lájkolt egy képet a Facebookon, és egy muszlim felhasználó jelezte a rendőrségnek, hogy sértőnek találja a kérdéses Facebook-posztot.

Az istenkáromlással kapcsolatos pakisztáni törvények alapján bármely elkövetőt halálbüntetéssel sújthatnak. Ugyanakkor ezeket a törvényeket gyakran személyes nézeteltérések rendezésére használják fel, és számos esetben a kisebbségek ellen fordítják őket.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria