Palánki Ferenc is részt vett a nemzetközi hivatáspasztorációs konferencián Rómában

Kitekintő – 2016. október 26., szerda | 10:26

A Klérus Kongregációja által szervezett nemzetközi hivatáspasztorációs konferenciát október 19. és 21. között tartották Rómában, a Boldog Michael Rua-házban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök képviselte.

A konferencia mottója Ferenc pápa jelmondata volt: „Miserando atque eligendo” – „Megkönyörült, és kiválasztotta” (vö. Mt 9,9). A mintegy 250 résztvevő között jelen volt Beniamino Stella, a Klérus Kongregációja bíboros prefektusa, Alberto Suárez Inda, Morelia (Mexikó) bíboros érseke, Vinko Puljić szarjevói bíboros és Vincent Gerard Nicholas westminsteri bíboros érsek.

A konferencia előkészítése során segítséget kértek az egyes országok püspöki konferenciáitól, hogy képet kapjanak a hivatások helyzetéről az adott országokban. Bár minden ország helyzete egyedülálló, az mégis elmondható, hogy a hivatások kultúrájának kialakítása minden területen komoly munkát és tudatosságot igényel. A konferencia előadásai ehhez kívántak irányt mutatni.

A tanácskozás zárónapján a résztvevők közös szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilikában, miután átvonultak a szent kapun. A szentmise után találkoztak Ferenc pápával, aki hozzájuk intézett beszédében kiemelte, hogy a találkozásnak akkor lesz értelme, ha az elhangozottak megérintik a hivatásgondozók szívét, ha a meghívók is el tudnak mélyülni újra a saját meghívottságukban.

A konferencián elhangzott előadásokból tanulmánykötet készül, mely 2017 tavaszán jelenik meg.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Clerus.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria