Palánki Ferenc megyéspüspök és paptársai együtt adtak hálát lelkipásztori jubileumukért

Hazai – 2019. május 24., péntek | 18:21

A májusi papi rekollekció keretében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök május 22-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban mutatott be szentmisét. A szertartáson Bosák Nándor nyugalmazott püspök köszöntötte az egyházmegye jubiláns papjait.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében 2019-ben rubinmiséjét, azaz pappá szentelésének 70. évfordulóját ünnepli Kalapos József, vasmiséjét, azaz a 65. évfordulót Demeter Mátyás, aranymiséjét, azaz az 50. évfordulót pedig Wutkowatz Károly nyugalmazott plébános. Bosák Nándor az ezüstmisések között köszöntötte Palánki Ferenc megyéspüspököt, valamint Krakomperger Zoltán és Babály András plébánosokat.

Az ünnepi szentmise homíliáját Palánki Ferenc püspök mondta. A főpásztor megemlítette, hogy szintén ebben az évben ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját Bíró László tábori püspök, aki egy interjúban azt vallotta felszenteltségéről, hogy az nem távolságtartást jelent, hanem közvetlenséget. Palánki Ferenc hangsúlyozta: Jézus, a megtestesült Ige, Isten közvetlen közelségének a megjelenítője. Akkor vagyunk igazán felszenteltek, ha merjük megjeleníteni Jézus közelségét.

A főpásztor a napi evangéliumot idézve kifejtette, Jézus nemcsak közel akar jönni hozzánk, hanem a szeretet közösségében eggyé akar válni velünk: „Mert nálam nélkül semmit sem tehettek”. Jézus kijelentése a papi szolgálatot is meghatározza, hiszen a pap mindent csak Jézusban tehet, vállalva a vele való személyes kapcsolatot, a jézusi tanítványságot.

Nem csupán vallásos embernek kell lenni, hanem tanítványnak. A megyéspüspök Michael White és Tom Corcoran Újraépítve című könyvének üzenetét hangsúlyozta, amely arra hív, hogy Jézus által, az Ő erejében bízva teremjünk gyümölcsöket. A jézusi tanítvány az istenkapcsolatában különbözik minden más embertől. Ez a többlet ad erőt ahhoz, hogy a közfelfogással szemben is mer beszélni, az árral szemben úszni, kockáztatni. A tanítványság ismérve a hit és a bizalom is. Jézus kezében tart bennünket, biztat, hogy félelem nélkül, alázatban, engedelmességben, jóságban merjünk élni, benne bízni, ráhagyatkozni.

Palánki Ferenc visszatekintve az elmúlt 25 év papi szolgálatára elmondta, a gonosz sokszor megkísérti az embert, elsősorban a rosszkedvűséggel, szomorúsággal, ezzel azt üzenve, hogy nem érdemes küzdeni. De a kegyelem rávezet bennünket arra, hogy csak így, teljes szívvel és értelemmel érdemes kitartani, továbblépni, mert Jézus nem a szomorúság, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta. Az élet, a bőség, a gazdagság, a szeretet és a közelség Istene megtestesülésével egészen közel jött hozzánk, hogy merjünk bizalommal, félelem nélkül közel menni az emberekhez, hirdetni, hogy Jézus Krisztus él.

Kérjük a híveket, imádkozzanak papjaikért, hogy jó tanítványok, jó bárányok lehessenek, mert az a jó pásztor, aki tud jó bárány is lenni, követve Jézus Krisztust, elvezetve bennünket az örök életre — kérte homíliájának végén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria