A rózsafüzér az „evangélium kicsiben” – Palánki Ferenc püspök levele

Hazai – 2020. május 4., hétfő | 17:47

Közel ezren imádkoznak naponta papi hivatásokért a Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök kezdeményezésére létrejött Szent László Imaszövetségben. A főpásztor további buzdításával levélben fordul az egyházmegye híveihez.

„Az aratnivaló sok, a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát...”

(Lk 10,2)

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az egyházmegye papjaiért, valamint új papi és szerzetesi hivatások születéséért alapította a Szent László Imaszövetséget 2019 adventjének első vasárnapján. Az imaszövetség tagjai mindennap egy tized rózsafüzér elimádkozásával, elsőcsütörtökönként pedig szentségimádás keretében fohászkodnak a papi hivatásokért.

A főpásztor köszönő, buzdító szavaival, valamint május – a Szűzanya hónapja – lévén Ferenc pápa Szűz Máriához szóló imájának ajánlásával levélben fordul a hívekhez.

*

Kedves Testvérek!

Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapján, október 22-én kelt levelemben adtam hírül, hogy advent első vasárnapján megalapítom a Szent László Imaszövetséget. Ezen imaszövetség célja, hogy imádkozzunk egyházmegyénk papjaiért, valamint új papi és szerzetesi hivatások születéséért.

Nagy örömömre szolgál, hogy közel ezren imádkozunk naponta erre a szándékra. Az imádság, különösen ezekben a nehéz időkben, összeköt bennünket, megérezhetjük, hogy egy közös családhoz tartozunk. Bátorítok továbbra is mindenkit, hogy csatlakozzon ehhez az imaszövetséghez, merjük meghívni a körülöttünk élőket is.

Májustól a világosság rózsafüzérrel haladunk tovább imádságunk zarándokútján, melynek az első titka: „Aki a Jordán vizében megkeresztelkedett.” 2002. október 22-én a szent pápa megválasztásának évfordulóján írta alá a Rosarium Virginis Mariae kezdetű apostoli levelét, melyben újra felhívta figyelmünket a rózsafüzér imádság fontosságára, és újabb titkokkal bővítette.

Szent II. János Pál a szentolvasóba beépítette a krisztológiai dimenziót, amikor hozzáfűzte a világosság titkait, amelyek Krisztus életének néhány eseményére irányítják figyelmünket: megkeresztelkedése a Jordán vizében (Mt 3,16–17); a kánai menyegző, amelyen kinyilvánította isteni erejét (Jn 2,1–5); Isten országának meghirdetése (Mk 1,15); amikor a Tábor hegyen meghirdette Isten dicsőségét (Mt 17,1–2); amikor az eucharisztiában nekünk adta magát (Mt 26,26). Így azt is mondhatjuk, hogy a rózsafüzér az „evangélium kicsiben”.

Buzdítok mindenkit, hogy találjon rá, fedezze fel újra ezen imádság lelki gazdagságát.

Ferenc pápa április 25-én kelt levelében a következő sorokkal fordul felénk: „Szemléljük együtt Krisztus arcát Mária, édesanyánk lelkületével, amely még jobban lelki családdá egyesít bennünket, és segít a megpróbáltatás legyőzésében.”

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk!

Főpásztori áldással:

Palánki Ferenc
debrecen-nyíregyházi
megyéspüspök

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria