Palóc búcsút tartanak Balassagyarmaton

Hazai – 2020. július 23., csütörtök | 17:23

Július 25-én és 26-án rendezik meg a Palóc Hagyományéltető Napokat a Nógrád megyei Balassagyarmaton. A program keretében megtartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos-népművészeti eseményét, a palóc búcsút is – tájékoztatta az MTI-t a városi Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa.

Jakus Julianna művelődésszervező felhívta a figyelmet arra, hogy számos családi programot kínál az idei Palóc Hagyományéltető Napok. Mesemondók, táncosok és a különleges formációjú Maconka Zenekar gondoskodik a szombat este hangulatáról a Palóc ligetben. A táncházat a Hajdara-Herczeg házaspár, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedő Nógrád megyei táncosai vezetik. Mindemellett kézműves-foglalkozásokkal, palóc mesékkel és népi játékokkal, mesterségbemutatóval, kirakodó vásárral és lovaglással várják a látogatókat.

Július 26-án, vasárnap vallásos sokadalmat tartanak Szent Anna tiszteletére. A palóc búcsú fontos fogódzóként szolgál a kereszténység, a magyarság és a palóc identitás megéléséhez, megtartásához – fogalmazott Jakus Julianna. Ismertette: a búcsú résztvevői közösen imádkoznak a családokért, Magyarország jövőjéért.

A római katolikus főplébániatemplomtól 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. Útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai „káponkánál”.

A szabadtéri Palóc színpadon Marton Zsolt váci megyéspüspök és Turai János plébános mutat be ünnepi szentmisét, amelynek részeként a főpásztor kiszolgáltatja a bérmálás szentségét, és megáldja a családokat.

A liturgián közreműködnek a balassagyarmati Szent Felicián Kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével; Holecz Istvánné, a Népművészet Mestere; a Rimóci Rezesbanda, valamint a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői. A szertartást követően a palóc falvak mutatják be hagyományőrző műsoraikat.

*

A Szent Anna-napi palóc búcsút – a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét – huszonötödik éve szervezik meg Balassagyarmaton. A rendezvény néhány éve népművészeti fesztivállal egészül ki.

A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária édesanyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria