Palóc hagyományéltető napokat és Szent Anna-búcsút tartanak Balassagyarmaton

Kultúra – 2017. július 27., csütörtök | 13:41

Palóc hagyományéltető napokat rendeznek július 27-től 30-ig Balassagyarmaton. A programsorozat része a Szent Anna-napi búcsú is, amit a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos eseményeként tartanak számon.

Jakus Julianna, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ művelődésszervezője elmondta: a vasárnapi, Szent Anna-naphoz kötődő palóc búcsún immár huszonkettedik éve imádkoznak a résztvevők a családokért és Magyarország jövőjéért. A vallási eseménnyel egyrészt ápolják Szent Anna, Jézus nagyanyja, a palócok szeretett patrónájának kultuszát, másrészt a búcsú fontos szerepet tölt be az összetartozás érzésének erősítésében és a palóc néphagyomány éltetésében is.

Július 30-án ünnepi szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences szerzetes és Turai János plébános.

A palóc búcsú több mint két évtizedes hagyomány a Nógrád megyei városban – az ünnep köré múlt évben szervezték meg először a palóc hagyományéltető napokat.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kialakított Folkudvarban palóc falvak – Érsekvadkert, Galgamácsa, Herencsény és a Karancs-völgye falvai – mutatkoznak be. Fellépnek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nógrádi térséget képviselő gyermekszereplői, valamint Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi, a 2015-ös győztes szólóénekesek.

Madách Imre novellái alapján bábokkal és muzsikával kel életre a palóc mesevilág a Rozsnyói Meseszínház előadásában, a szombati esti program a Dobroda Zenekar jubileumi koncertje lesz.

A palóc hagyományéltető napokat közösen szervezi Balassagyarmat önkormányzata, a városi művelődési központ és a helyi római katolikus egyházközség. Fő támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap.

A rendezvénysorozaton idején az emlékév alkalmából készült Szent László emlékek a Felvidéken – Freskók, oltárképek, szobrok című fotókiállítást is megnézhetik a látogatók a művelődési központ Horváth Endre Galériájában.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria