Pálos 70: „Találkozás a természetben a természetfelettivel”

Megszentelt élet – 2014. szeptember 15., hétfő | 16:56

A budapesti Sziklatemplom és Márianosztra között haladó „Pálos 70” elnevezésű gyalogút a zarándoklás és a teljesítménytúra összekapcsolásával a lelki elmélyülés, az Istennel való találkozás lehetőségét nyújtja. A szervezők ma sajtótájékoztatón mutatták be az október 3–5. közötti programot.

Az utat ismertető sajtótájékoztatón részt vett Csóka P. János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Fr. Vörös M. Bulcsú, a Pálos 70 lelkivezetője, Rigóné Tomka Lea, a szervezést irányító Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. kommunikációs felelőse, Gadácsi Péter, a program koordinátora, valamint az önkéntesek nevében Firbás Miklós.

Negyedik éve szervezi meg a Magyar Pálos Rend Budapest és Márianosztra között Pálos 70 elnevezéssel azt a programot, mely ötvözi a hagyományos zarándoklat, a teljesítménytúra és a kirándulás sajátosságait.

Az útvonal kiindulópontja a pálosok Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemploma, végpontja pedig a rend ősi kegyhelye, a 660 éves, Nagy Lajos által alapított márianosztrai kegytemplom. A szervezők összesen nyolc útváltozatot kínálnak a túrázó zarándokoknak.

A klasszikus zarándoklat – Fehér barátok nyomában elnevezéssel – két és fél nap alatt jut el Márianosztrára, a teljesítménytúrázók ennyi idő alatt teszik meg a 74 kilométeres távot. A gyermekzarándoklat pedig a Normafától indul, és Budaszentlőrincre érkezik október 4-én.

A természetjárás lehetőséget ad a lelki elmélyülésre, találkozásra hív a természetfelettivel, Istennel a természet szépségeiben, a csendben, az imádságokban, de egymással is. A mindenütt jelen lévő Úrra figyelünk – mondta a Pálos 70 mottójáról Csóka P. János, a rend tartományfőnöke.

A zarándoklatot a Magyar Pálos Rend, a HétKaland Egyesület, a Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft. és a Mária Út Egyesület együttműködve szervezi.

A pálosok számára a Pálos 70 a misszió és preevangelizáció lehetőségét jelenti: céljuk, hogy megszólítsák az „Istenhez tartó, életük értelmét kereső embereket” és a már hívő embereket egyaránt. A lelki tartalmakban gazdag út betekintést ad a pálos lelkiségbe, és a megtisztulás, a megerősödés, a találkozás, valamint a közösség élményét adja. A zarándoklat csúcspontja a Márianosztrára való megérkezés lesz, amikor a Pálos 70 zarándokai találkoznak a Magyarok Nagyasszonya-búcsúra érkezőkkel, és mindannyian részt vesznek a templom búcsúján. Az ünnepi szentmisét P. Vizi András márianosztrai plébános, pálos szerzetes mutatja be.

Gadácsi Péter, az út koordinátora a Magyar Kurírnak elmondta: a zarándoklat és a teljesítménytúra ötvözete minden résztvevőt valami új élmény megtapasztalására hív. A zarándokokat a hosszabb és nehezebb út teszi próbára, a teljesítményt keresők pedig más szemmel tekinthetnek a természetre.

Vörös M. Bulcsú, a zarándoklat lelkivezetője arról beszélt, hogy a Fehér barátok nyomában útváltozat három napja megadja a mindennapokból való kiszakadás és így az elmélyülés lehetőségét. „Világosítsd meg az én lelkemet, / És ismertess meg engemet / A te szent Fiaddal, Jézussal” – idézte a zarándoklat régi pálos imáját, kiemelve, mennyire fontos a rend lelkiségében Mária tisztelete.

A pálosok hívó szavát egyre többen meghallják: kezdetben négyszáz résztvevő vágott neki, tavaly pedig már kilencszáz zarándok járta végig a 74 kilométeres utat.

Információk és jelentkezés: www.palos70.hu

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria